Hlavní obsah

Středoškoláci chystají demonstraci proti povinné maturitě z matematiky

Praha

K plánovanému protestu středoškoláků proti zavedení povinné maturity z matematiky, který se má konat 4. října v centru Prahy, se na Facebooku hlásí noví a noví zájemci. Už jich je 12 tisíc, byť samozřejmě není jasné, kolik jich opravdu dorazí. Zástupci České středoškolské unie (ČSU) ve středu na akci pozvali i ministra školství Roberta Plagu (ANO), který již dříve avizoval, že se bude snažit o zrušení této povinné zkoušky.

Foto: Profimedia.cz

Podle středoškoláků může povinná maturita z matematiky ještě zhoršit už tak špatný vztah k předmětu.

Článek

„Na Facebooku je vidět, že je o tu protestní akci zájem. Pana ministra jsme pozvali, aby se protestu zúčastnil a měl úvodní slovo na Kampě. Bereme ho jako našeho partnera,” sdělil předseda ČSU Viktor René Schilke.

Plaga po jednání se zástupci středoškoláků řekl, že akci vnímá jako možnost společně se pobavit o vzdělávací politice v ČR. Podle tiskové mluvčí ministerstva Anety Lednové svou účast zváží podle časových možností.

Na SOŠ vede maturita z matematiky ke snižování hodin odborných předmětů, povinná zkouška povede k větší neúspěšnosti u maturit a ne každý bude v budoucnu matematiku potřebovat.
ČSU

O protest, který středoškoláci chystají na 4. října, podle Schilkeho projevilo od začátku září na Facebooku zájem kolem 12 000 lidí. Dodal, že přibližně 1000 lidí pak podepsalo petici, která politiky vyzývá ke zrušení povinné závěrečné zkoušky z tohoto předmětu.

Stávající zákon: v roce 2022 na většině SŠ

Povinná maturita z matematiky má podle současného zákona začít fungovat nejpozději od roku 2022 na většině maturitních oborů s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých.

Ministr Plaga ale v srpnu uvedl, že bude usilovat o její zrušení, respektive výraznější odklad. Podle něj je potřeba nejdřív zlepšit výuku matematiky tak, aby jí žáci lépe rozuměli.

Středoškolská unie patří dlouhodobě k odpůrcům povinné maturity z matematiky. Rozhodnutí ministra uvítala s tím, že ve svém úsilí o zrušení maturity bude pokračovat, dokud nebude schváleno. Žáci i proto na začátku září zahájili kampaň Hlásíme se o slovo!, jejíž součástí má být i plánovaná demonstrace.

Podle nich povinná maturita z matematiky může ještě zhoršit už tak špatný vztah žáků k předmětu. Poukazují také na to, že na středních odborných školách vede maturita z matematiky ke snižování hodin odborných předmětů, že povinná zkouška povede k větší neúspěšnosti u maturit a že ne každý bude v budoucnu matematiku potřebovat.

Cílem politiků by podle nich měla být hlavně snaha o zkvalitnění a zatraktivnění výuky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám