Hlavní obsah

Středoškoláci chtějí férové přijímačky na VŠ. Uchazeči ze Slovenska mohou být zvýhodněni, tvrdí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká středoškolská unie (ČSU), organizace zastupující české žáky středních škol, apeluje na vysoké školy, aby vzaly v potaz aktuální situaci a nabídly svým uchazečům upravené podmínky přijímacího řízení, které by zajistily rovnou výchozí pozici pro Čechy a Slováky. Po zrušení maturit na Slovensku se u přijímaček podle nich vytvořilo nerovné prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Zatímco se tuzemští středoškoláci nyní připravují na přijímačky na vysokou školu i na maturitní zkoušku, Slovákům byla maturita vzhledem k pandemii koronaviru SARS-CoV-2 odpuštěna a nahrazena průměrem známek z posledních vysvědčení.

Jako nejvhodnější z nabízených řešení se jeví posunutí termínu přijímacích zkoušek na červenec či srpen.
Veronika Elznicová, 1. místopředsedkyně ČSU

Čeští maturanti se tak podle ČSU obávají znevýhodnění oproti vrstevníkům ze Slovenska, kterých na českých vysokých školách stále přibývá – v roce 2018 činil jejich počet téměř 22 tisíc (z celkového počtu přes 290 tisíc VŠ studentů v ČR).

Středoškoláci se také bojí, že mezi termíny přijímacích a maturitních zkoušek nebude dost času na odpočinek a řádnou přípravu.

Jeden den maturita, druhý den přijímačky?

„Jsme v situaci, kdy se nám budou překrývat termíny maturit a přijímacích zkoušek. Jeden den maturita, druhý den přijímací test na druhé straně republiky. Je jasné, že v takové situaci nemůžeme konkurovat slovenským studentům, kteří se teď v kuse připravují měsíc a půl na přijímací zkoušky,“ popsala Viktorie, žákyně maturitního ročníku gymnázia v Kralupech nad Vltavou.

Přijímací zkoušky na vysoké školy budou 15 dní po jejich otevření

Domácí

Vysoké školy se v pondělí mohou otevřít pro všechny studenty

Věda a školy

„Jako nejvhodnější z nabízených řešení se jeví posunutí termínu přijímacích zkoušek na červenec či srpen,“ poznamenala 1. místopředsedkyně ČSU Veronika Elznicová s tím, že byť tato možnost neuleví českým studentům s množstvím přípravy na nadcházející zkoušky, dovolí jim lépe si rozvrhnout čas určený k přípravě a zaručí oddělení termínů přijímacích a maturitních zkoušek, aby nemohlo dojít k jejich krytí.

Středoškoláci píší dopisy proti maturitě z matematiky. Pořád není jasné, jak to bude

Věda a školy

Již více než 2000 studujících se na Facebooku připojilo k iniciativě Férové přijímačky na VŠ 2020, která upozorňuje na nerovnost podmínek. Na situaci již reagovaly například některé fakulty na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně úplným prominutím přijímacích zkoušek či Fakulta stavební ČVUT v Praze posunutím termínu zkoušek na září.

Reklama

Související články

Fakulta strojní ČVUT mírní přijímačky

Fakulta strojní Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze kvůli karanténě mění podmínky přijímacích zkoušek. Podle děkana Michaela Valáška je třeba...

Výběr článků

Načítám