Hlavní obsah

K výzkumu v laboratoři motivují mladé vědce Nobelovkou

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadané děti se často na středních školách při výuce tak trochu nudí. Proto je třeba talenty vyhledávat a už jako náctiletým jim otevírat špičková univerzitní pracoviště. Právu to řekl profesor René Kizek, který do své brněnské laboratoře přivedl první nadané středoškoláky. Právě v jejich řadách je třeba hledat budoucí naděje české vědy, které by třeba jednou mohly získat i Nobelovu cenu.

BEZ KOMENTÁŘE: K výzkumu v laboratoři motivují mladé vědce NobelovkouVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Tyto talentované děti jsou už ve věku, kdy mohou skutečně něco udělat, nejsou zamotané do intrik a balastu, který na sebe starší lidé postupně nabalí,“ řekl Právu Kizek, jenž působí na Ústavu humánní farmakologie a toxikologie Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

„Mladí jsou svobodní a mohou střelit i tím směrem, kam by se starší neodvážili. Místo abychom je institucionalizovali, tak bychom jim měli dát co největší svobodu, aby ukázali, co v nich skutečně je. Prostředí ve školách totiž může jejich talent úplně zabít,“ dodal.

Ti šediví pánové, kteří si pak chodí pro ceny, objevy učinili v době, kdy byli na začátku kariéry.
René Kizek, Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

„V kolika letech dostali svoje geniální nápady Elon Musk, Steve Jobs, Bill Gates nebo Marie Curie-Skłodowská? James Watson, který obdržel společně s Francisem Crickem Nobelovu cenu za objev struktury DNA, učinil tento objev jako pětadvacetiletý,“ upozornil Kizek.

„A takové by měly být ambice mladých lidí, měli by vidět, že věda má cenu a že mohou zkusit zaútočit na zlatou medaili pana Nobela. Objevy se dělají ve dvaceti třiceti letech. Ti šediví pánové, kteří si pak chodí pro ceny, je totiž učinili v době, kdy byli na začátku kariéry,“ zdůraznil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Středoškolačky Anna Navrátilová a Zuzana Tylšarová dostaly unikátní příležitost poznat výzkum ve špičkové laboratoři.

Kizek se dlouhodobě věnuje nanotransportérům léčiv, stojí například za vývojem domácího testu na rakovinu prostaty. Nejenom svůj tým by rád doplnil o talentované studenty, kteří dnes ještě sedí ve středoškolských lavicích. „V tom věku se totiž mladí lidé rozhodují, co budou dělat. Proto má smysl si ty nadané tipovat a vytáhnout si je,“ prohlásil Kizek.

Jeho laboratoř se proto snaží jít příkladem. Ve spolupráci s Vyšší odbornou školou potravinářskou a Střední průmyslovou školou mlékárenskou v Kroměříži, kam odešla učit jedna z Kizkových bývalých studentek, se rozhodla dát šanci mladým lidem, aby poznali práci ve špičkové laboratoři.

Velká zkušenost

V první fázi mělo třicet středoškoláků odborný kroužek na své škole. Deset vybraných pak odjelo do Brna na týdenní stáž. Poté zůstalo pět nejlepších, kteří mohli v laboratoři pracovat další dva týdny. Dvě nejtalentovanější studentky zůstaly ještě další týden.

Maturantka Anna Navrátilová tak mohla zkoumat antibakteriální vlastnosti stříbra a selenu, její kamarádka Zuzana Tylšarová zase pracovala na analýze exprese nádorových buněk po ovlivnění nanočásticemi.

„Byla to velká zkušenost zejména s ohledem na přesnost práce, zdaleka to není takové jako ve škole,“ svěřily se dívky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám