Hlavní obsah

Stát podpoří vědce, kteří chtějí získat granty Evropské rady pro výzkum

Praha

Stát chce zvýšit úspěšnost českých vědců při soutěžích o prestižní granty Evropské rady pro výzkum (ERC). Loni totiž k českým vědcům putovalo pouze šest grantů. Stát proto prostřednictvím Grantové agentury ČR finančně pomůže žadatelům o granty a v letech 2017 až 2022 jim na přípravu projektů přidá ročně deset miliónů korun. Pro letošek plánuje vydat zatím 1,5 miliónu, návrh schválený vládou předložil úřad vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka a Grantová agentura.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), místopředseda vlády a vicepremiér pro vědu

Článek

V letech 2007 až 2014 se ČR umístila v pořadí států podle počtu udělených ERC grantů až na 19. místě, v té době získali čeští vědci pouze 17 ERC grantů v hlavních soutěžích evropské rady a jeden další grant.

Například Maďarsko pro srovnání za stejnou dobu získalo 43 ERC grantů a Rakousko 138. Na prvním místě je Velká Británie s celkovým počtem 1215 získaných ERC grantů.

V letech 2007 až 2015 je to v hlavních ERC soutěžích celkem 22 grantů s hostitelskou organizací v České republice, což představuje úspěšnost 4,7 procenta, uvádí zpráva úřadu.

Držitel grantu získal ocenění od fondu Neuron

Z loňska má ČR pouze šest grantů, jedním z držitelů a prvních ekonomů z ČR je Filip Matějka z Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Jako jeden z mála se věnuje teorii racionální nepozornosti a ve středu dostal cenu od Nadačního fondu Neuron.

Celkem by na podporu žadatelů o ERC granty mělo do roku 2022 jít 61,5 miliónu korun, částka bude určena pro všechny vědní obory. Granty evropské rady jsou nejenom potvrzením excelence řešitelů a jejich projektů, ale i prestižní záležitostí pro vědecké instituce, v nichž vědci pracují.

Skrytý potenciál některých zemí

Evropská výzkumná rada začátkem letošního roku uvedla, že některé země osmadvacítky mají výrazně nižší zastoupení vědců v mezinárodním prostoru. Jejich potenciál je tak skryt.

Vyzvala odpovědné národní agentury, v ČR tedy Grantovou agenturu, aby založily programy studijních stáží. Díky nim by se například platily návštěvy potenciálních uchazečů o ERC granty u řešitelů projektů ERC a jejich týmů.

Grantová agentura chce mladé vědce motivovat také tím, že podporu pro ERC žádosti dostanou, pokud uspějí v takzvaných juniorských grantech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám