Hlavní obsah

Staroegyptské město u Tell Edfu mělo kromě pekárny i pivovar

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 2400 lety vzniklo stovky kilometrů na jih od Káhiry město u dnešního egyptského Tell Edfu. V komplexu budov objevili američtí archeologové z University of Chicago nálezy svědčící o tom, že kromě pekárny chleba tam fungovalo zařízení na vaření piva.

Foto: University of Chicago

Letecký pohled na archeology zkoumané místo

Článek

Komplex tvoří podle britského deníku The Independent dvě velké budovy ze sušených cihel obklopené otevřenými dvoranami a dílnami, kde se vyrábělo vše potřebné pro tehdejší život. Při vykopávkách se našly nádoby a další artefakty, které naznačují, že se tam vařilo i pivo.

Příbytky pro vysoké úředníky

Našly se také doklady o zpracování mědi. Komplex sloužil podle všeho pro ubytování vysokých úředníků vyslaných z hlavního města ke kontrole těžby vzácných surovin v okolní poušti. Z Tell Edfu totiž vyrážely výpravy, které po nerostech pátraly a těžily je.

Pod podlahou komplexu se našly i známky se jménem úředníka, který řídil tým prospektorů za vlády faraóna Džedkaré-Isesi, což byl poslední vladař V. dynastie – té, za níž vznikly dodnes zachované pyramidy u Gízy.

Foto: University of Chicago
Foto: University of Chicago

„Je to obdivuhodný nález, protože o éře usídlování v jižních provinciích víme tak málo. Neznáme žádný podobný komplex z doby Staré říše,“ upozornila profesorka Nadine Moellerová, jedna z vedoucích výzkumu.

Podle ní Tell Edfu ukazuje, že ke konci V. dynastie začala vláda v Memfidě expandovat do nových oblastí na jihu.

Foto: University of Chicago

Nádvoří jižní administrativní budovy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám