Hlavní obsah

Srdce Mléčné dráhy zdobí dvě obrovské bubliny

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fermiho vesmírný teleskop odhalil, že střed naší galaxie vysílá silné gama záření rámované rentgenovým zářením. Disk mléčné dráhy tak doplňují dvě ohromné bubliny, obě s průměrem 25 000 světelných let. Vědci se domnívají, že může jít o následek erupce supervelké černé díry v srdci galaxie.

Článek

„Původem bublin si nejsme jisti,“ přiznal objevitel dříve nepozorovaného jevu Doug Finkbeiner, astronom z Harvard-Smithsonianova střediska pro astrofyziku. Stáří „bublin“ v článku pro Astrophysical Journal odhadl na milióny let.

Obě bubliny představují záření o obrovské energii, která je podle Finkbeinera srovnatelná s explozí sta tisíc supernov. Obě bubliny dohromady mají na výšku 50 000 světelných let, což je přibližně polovina průměru Mléčné dráhy.

Paprsky gama detekovali dříve i jiní astronomové, ale vždy jen jako částečný jev, který považovali za součást pozadí v celé galaxii. Velikost a kompaktnost obou bublin, které vyzařují na vyšší energetické hladině než záření z jiných zdrojů, jim unikala.

Vědci odhadují, že tak obrovské záření mohl v centru galaxie způsobit jen výbuch černé díry, která je srovnatelná s hmotou čtyř miliónů sluncí. Tato monstra podle vědců pohlcují vše ve svém okolí, ale v určitém okamžiku se nasytí a vybuchnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám