Hlavní obsah

Srážku asteroidu se Zemí má odvrátit sluneční plachta

Právo, mcm

V roce 2029 se asteroid Apophis do Země ještě netrefí. V roce 2036 by se mu to však mohlo podařit. Čínští vědci proto předložili plán na změnu směru letu tělesa o váze 46 miliónů tun pomocí rakety, poháněné sluneční plachtou.

Článek

S projektem přišel tým čínského experta Šeng-pching Kunga z pekingské univerzity Čching-chu. Podle něj by ke změně dráhy mohla stačit „střela“ poháněná sluneční plachtou o váze pouhých deseti kilogramů, která by musela Apophis trefit asi rok před jeho průletem v roce 2029.

Při nárazu rychlost 90 km za sekundu

Důležité je, aby raketa letěla ve chvíli nárazu rychlostí 90 kilometrů za sekundu – pak může i relativně malé a levné těleso ovlivnit pohyb obra o průměru 300 až 400 metrů.

Úspěch mise však může ovlivnit řada praktických překážek. Působení slunečního větru lze odhadnout jen stěží. Mohlo by se stát, že jím poháněná raketa by asteroid zdaleka minula.

Mise by trvala několik let

Sluneční plachta musí být také dost velká, což vytváří velké riziko poškození, zvlášť když má mise trvat několik let, aby raketa získala dostatečnou rychlost. Málo se také ví, z čeho je Apophis složen. Pokud je to kámen či tvrdý led, nebude problém – ale pokud je to jen prach, raketa by jím mohla jednoduše proletět, aniž by ovlivnila jeho dráhu.

Asteroid poletí kolem Země v roce 2029 a pak opět v roce 2036. Právě po prvním průletu bude jasné, zda těleso Zemi za dalších sedm let zasáhne. Podle vědců je ale pravděpodobnost velmi malá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám