Hlavní obsah

Společné sledování videa lidoopy sbližuje

Právo, JPL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si vytvářejí vzájemné vztahy mezi sebou při všech společných činnostech, tedy i takových, při nichž nedochází k tělesnému kontaktu. Myslí se tím kupříkladu společné povídání nad šálkem kávy, sportování, hraní karet či společenských her nebo náboženský obřad. Wouter Wolf z Dukeovy univerzity v americkém Durnhamu a Michael Tomasello z Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku se rozhodli ověřit, zda popsaná psychologická zákonitost platí i pro lidoopy.

Foto: Profimedia.cz

Bonobo sleduje televizi. Ilustrační foto

Článek

Pro pokus si v lipské zoologické zahradě vybrali živočichy z vývojového hlediska považované za člověku nejbližší – šimpanze a jejich příbuzného, ve střední Africe žijícího bonoba.

Došlo dokonce na opečovávání

Vědci přivedli dvojici lidoopů do dvou samostatných místností a na obrazovce počítače jim přehráli několik minutových snímků rozdováděných šimpanzích mláďat houpajících se ve větvích stromů.

V prvním případě primáti společně sledovali video na jedné obrazovce umístěné před jejich místnostmi tak, aby na ni viděli oba.

Foto: Profimedia.cz

Šimpanzi učenliví

V druhém pokusu badatelé oddělili šimpanze a bonoby od sebe umělohmotnou stěnou, takže každý z nich se díval sice na stejnou nahrávku jako soused, ale sám. Videokamera pod monitorem sledovala pohyb očí lidoopů, přičemž červený bod označoval, co přesně je zaujalo tak, že se pohledem usilovně soustředí na danou část obrazovky.

Jakmile videozáznam skončil, výzkumníci otevřeli dveře oddělující obě místnosti. Šimpanzi a bonobové strávili ve společné místnosti o sedm vteřin déle, pokud zhlédli videosnímek společně, než když tak činili každý zvlášť. Navíc se vzájemně opečovávali pouze tehdy, jestliže se předtím oba současně dívali na šoty na počítačové obrazovce.

Vědci potřebují více času

V odděleném experimentu tvořil dvojici lidoop a člověk. Také tehdy se získané výsledky lišily.

Jestliže spolu trávili čas hleděním na stejnou obrazovku, vyhledali šimpanzi a bonobové experimentátora podstatně rychleji, než když byli separováni.

Foto: Profimedia.cz

Šimpanzi bonobo

Jak vědci upozorňují v časopise Proceedings of the Royal Society B, odpovědět jednoznačně na otázku, zda společná sdílená zkušenost vede i u lidoopů k dlouhodobé potřebě kontaktovat jiné příslušníky stejného nebo příbuzného druhu, může až delší sledování opic v obdobných pokusech.

Pokud by tomu tak nebylo, šlo by o časově omezenou radost z toho být spolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám