Hlavní obsah

Sonda New Horizons natočila Pluto, na povrchu má záhadné světlé body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pluto, které až do roku 2006 bývalo devátou a od Slunce nejvzdálenější planetou, vědce zajímá i poté, co ho z této skupiny vyřadili. NASA ve středu zveřejnila záběry, z nichž se domnívá, že by trpasličí planeta, jak se Pluto nyní nazývá, mohlo mít na povrchu rozsáhlou ledovou čepici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci objevili na Plutu možnou ledovou čepiciVideo: Reuters

 
Článek

Snímky pořídila sonda New Horizons, která k trpasličí planetě míří. Nejblíže by jí měla být v polovině července tohoto roku. Už nyní ale poslala záběry. NASA upozornila, že jsou rozmazané, ale vědci z nich uměli vyčíst právě informace o nezvykle světlých bodech na pólu.

"Jak se k Plutu blížíme, pozorujeme zajímavé jevy, jako například světlé oblasti poblíž viditelného pólu,“ řekl John Grunsfeld z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Sám věří, že by to mohly být právě ledové čepice.

Vědci dosud předpokládali, že povrch planety tvoří většinou vrstva tuhého dusíku, led předpokládají spíše na jeho souputníku Charonovi.

Foto: Science@NASA/Handout, Reuters

Umělecké vyobrazení sondy New Horizons směřující k Plutu

Pluto bylo objeveno v roce 1930 a považovalo se za planetu až do roku 2006, kdy věci změnili kritéria pro klasifikaci planet. Stalo se tak na mezinárodní konferenci v Praze. Tam bylo určeno, že planetou je pouze objekt, který obíhá kolem hvězdy. Současně je dostatečně hmotný, má tedy dostatečnou gravitaci, aby měl kulovitý tvar. Také je podmínkou, aby jeho satelity byly výrazně menší, aby si planeta takzvaně vyčistila své okolí. Právě to Pluto nedokázalo.

Důvodem je jeho měsíc Charon, který je sice méně hmotný než trpasličí planeta, je však téměř stejně velký. Je jedním z pěti měsíců, které kolem Pluta obíhají. Předpokládá se, že společně tvoří binární těleso, někdy také dvojplanetu. Obíhají kolem společného středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám