Hlavní obsah

Sonda hlídala Slunce tři roky, záznam se vejde do pouhých dvou minut

Novinky, vps

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil video složené z fotek Slunce pořízených sondou Solar Dynamics Observatory (SDO) za poslední tři roky, tj. od okamžiku, kdy byla sonda vypuštěna do vesmíru a začala pořizovat snímky naší nejbližší hvězdy.

BEZ KOMENTÁŘE: Tříletý časosběrný záznam snímků Slunce Video: NASA

 
Článek

K vypuštění sondy SDO došlo 11. února 2010 ze základny na floridském mysu Canaveral. Bez přestávky zaznamenává sluneční aktivitu a vědci si slibují, že na základě získaných dat by ji mohli lépe předpovídat.

Na snímcích jsou zachyceny sluneční erupce a výrony koronální hmoty, tedy ten typ vesmírné aktivity, který může na Zemi vyvolávat elektromagnetické bouře. Velikost Slunce se na videu může mírně lišit, vzdálenost sondy od hvězdy se totiž v průběhu jejího putování mění.

Letos by měla kulminovat sluneční aktivita v rámci jedenáctiletého cyklu, erupce by tedy měly být častější a silnější, stejně tak by měl být zvýšený počet slunečních skvrn. Podle některých odborníků je ale pravděpodobné, že letošní sluneční maximum bude nejslabší za posledních sto let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám