Hlavní obsah

Solární plachetnice LightSail v kosmu rozvinula plachty

Mys Canaveral

Americký vesmírný stroj LightSail, který je testovacím zařízením pro budoucí solární plachtění v kosmu, úspěšně splnil svou misi. Americká nezisková společnost The Planetary Society dnes oznámila, že přístroj takřka plně rozvinul svou plachtu. V budoucnu se počítá s tím, že některé vesmírné sondy budou jako pohon využívat tlak záření dopadajícího na velké odrazové plochy připomínající plachty lodí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace rozvinutí plachet LightSailVideo: Reuters

 
Článek

Sonda LightSail rozvinula svou plachtu odhadem z 90 až 95 procent. Odrazová plocha má 32 čtverečních metrů a je vyrobena z mylaru, což je obchodní název tenké fólie z polyethylentereftalátu (PET). Zařízení nyní snižuje svou oběžnou dráhu a očekává se, že během víkendu zanikne v atmosféře.

Rozvinutí plachty provázely komplikace, neboť letové středisko se potýkalo se softwarovými problémy a s nestandardním chováním baterie. Nakonec se v neděli na třetí pokus podařilo plachtu rozvinout. Nyní má The Planetary Society snímek, který potvrzuje, že odrazové plochy se podle plánu napnuly.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rozvinuté solární plachty aparátu LightSail

Aparát LightSail, který do kosmu na konci května vynesl americký experimentální nepilotovaný miniraketoplán X-37B, je jen technologickým testem před nadcházející misí. Ta je plánována na příští rok a jejím cílem bude skutečné solární plachtění.

Tato technologie už byla ve vesmíru vyzkoušena. V červnu 2010 japonská sonda Ikaros roztáhla plachtu širokou 14 metrů a o několik měsíců později vypustila americká vesmírná agentura NASA dvojici minisatelitů NanoSail-D.

Reklama

Výběr článků

Načítám