Hlavní obsah

Sluneční aktivita se zvýšila, jsou vidět skvrny i erupce

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních týdnech se sluneční aktivita značně zvýšila, což znamená konec dlouhého cyklu slunečního minima. Je to vidět na výskytu slunečních skvrn – nyní je jedna dokonce tak velká, že je viditelná pouhým okem. Na naší nejbližší hvězdě se navíc začínají objevovat i sluneční erupce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masivní erupce na Slunci s vidtelnými čárami magnetického poleVideo: AP

 
Článek

Jednu masivní erupci s viditelnými čárami magnetického pole v neděli 29. listopadu zachytil i americký amatérský astronom.

„Je vidět, jak plazma doslova prší, vedené magnetickým polem Slunce. Jedná se o zhruba tři hodiny záznamu,” popsal americký astrofotograf Andrew McCarthy záběry na videu výše, které podle agentury AP nasnímal pomocí kamery na teleskopu od svého domu v kalifornském městě Elk Grove.

Mimořádné předvánoční setkání Jupiteru a Saturnu. Blíž si byly naposledy roku 1226

Věda a školy

„V onu neděli 29. listopadu ve 14:11 SEČ byla pozorována středně velká erupce klasifikovaná jako M. Erupci vyprodukovala oblast, která v té době byla ještě za okrajem slunečního kotouče. Kdyby byl tento jev orientovaný směrem k Zemi, mohla by se zde vytvořit geomagnetická bouřka,” vysvětlila úkaz Martina Pavelková ze Sluneční patroly Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Skvrna viditelná i bez dalekohledu

Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan zase ve své reakci pro Novinky upozornil na velkou skvrnu na Slunci, aktuálně viditelnou i bez dalekohledu.

Jde podle něj vlastně o skupinu skvrn, která nese označení AR 2786. Největší z nich je zhruba třikrát větší než Země, takže už je dostatečně velká, aby byla vidět očima. Jedná se celkově o největší skvrnu v tomto roce. V novém cyklu sluneční aktivity bude slunečních skvrn přibývat.

Foto: NASA

Aktuální snímek Slunce

„Pokud na vás právě svítí, podívejte se na něj. Ale s filtrem! Při sledování Slunce bez dalekohledu můžete použít speciální brýle, se kterými jste možná sledovali některé z minulých zatmění. Použít lze také svářečský filtr hustoty 13 nebo 14. Nebo počkat na hustou, ale průsvitnou oblačnost či na jeho západ, kdy už se lze do něj podívat. V dalekohledu musíte mít speciální filtr vždy!” radí astronom Suchan.

„Vždy je nezbytné se chránit filtry, které dostatečně zeslabí viditelné i neviditelné záření. V opačném případě si můžete dočasně, nebo i trvale poškodit zrak,” dodal.

První snímky sondy Solar Orbiter: na Slunci planou „táborové ohně“

Věda a školy

Zmíněná největší skvrna ale už bude vidět jen pár dní, než „zapadne” za okraj Slunce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám