Hlavní obsah

Školy zřizované Jihočeským krajem získají 250 interaktivních tabulí

Právo, ťas

V Jihočeských školách přibude téměř 250 interaktivních tabulí. Jihočeský kraj byl úspěšný v projektu podaném do Regionálního operačního programu - Zlepšení vybavenosti informační a komunikační technologií na středních, speciálních a základních uměleckých školách zřizovaných Jihočeským krajem.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Projekt je zaměřen na zvýšení vybavenosti a využívání interaktivních tabulí ve školách ve výuce všeobecných a odborných předmětů. V těchto dnech vrcholí instalace interaktivních tabulí do krajských škol. Celkem 92 z nich získá dohromady 244 setů interaktivních tabulí.

Včera byly tabule slavnostně předány do užívání na dvou českobudějovických školách – Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Husově ulici nově získala čtyři tabule a Střední průmyslová škola stavební v Resslově ulici má díky projektu tři nové tabule.

„Když vidím, jak tabule dobře slouží k výuce, tak jsem rád, že se jejich nákup a instalace povedly zainventovat. Přeju si, aby u vás i v ostatních školách vedly ke zkvalitnění výuky. Rád vidím, že žáci i učitelé už se s novou technikou sžili,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola při návštěvě hodiny biologie na zdravotní škole.

Učitelé se budou učit

Instalací interaktivních tabulí aktivity projektu nekončí. Učitelé průběžně absolvují speciálních kurzy vzdělávání v používání interaktivních tabulí přímo ve výuce. Vzdělávací kurzy probíhají ve dvou stupních. Většina učitelů absolvuje kurz základních operací s tabulí. Pokročilé školení bude určeno pro tři vybrané učitele ze školy.

Po absolvování školení jsou učitelé schopni rozpoznat, kdy je vhodné využití tabule ve výuce, a kdy by již naopak bylo kontraproduktivní. Dokážou využívat tabule s jejich možnostmi aktivizace žáků v průběhu výuky.

Tabule vytrhují studenty z letargie

„Zatím tabule používáme hlavně při výuce matematiky, deskriptivy a jazyků. Studenti jsou spokojení. Použití interaktivních tabulí je vytrhuje z letargie. Musejí více reagovat, aktivně se zapojit do výuky,“ chválí si tabule ředitel průmyslové školy Vladimír Kostka.

Celkový rozpočet projektu je 16 miliónů Kč, z nichž 1,2 miliónu tvoří podíl Jihočeského kraje a 14,8 miliónu bude hrazeno z Regionálního operačního programu. Realizací projektu se Jihočeský kraj dostane na přední místo v ČR ve vybavenosti škol interaktivními tabulemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám