Hlavní obsah

Školy už počítají nové peníze. I na prémie

Právo, ČTK, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy mají mít od pátku 24. ledna přehled, kolik letos dostanou peněz od ministerstva školství na provoz a platy. Úřad na svém webu zveřejnil, jaké částky pro jednotlivé školy stanovil. Školy by zároveň v těchto dnech měly obdržet první část těchto financí. Zástupci asociací ředitelů škol jsou zatím spokojeni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Školy zřizované krajem či obcí mohou zjistit, kolik peněz mají na tarifní i nadtarifní část platů a pro kolik pracovních míst to bude stačit. K dispozici zatím nebudou informace o částkách na provoz jídelen či školních klubů nebo na handicapované děti.

O výši těchto peněz budou i nadále rozhodovat kraje. Ty tak učiní zřejmě v březnu či dubnu. Krajské normativy budou platit dál také pro soukromé a církevní školy.

Učitelé dostanou výrazně přidáno

Domácí

Úřad mezi školy rozdělil 122,4 miliardy korun, z toho zhruba 88,8 miliardy půjde na platy 193 tisíc zaměstnanců. Dalších 16,1 miliardy korun dostanou krajské úřady prostřednictvím krajských normativů. Celkem letos MŠMT hospodaří s přibližně 214 miliardami korun.

Jsem velmi, velmi, velmi spokojen. To se nám snad ještě nikdy nestalo.
Pravoslav Němeček, Asociace ředitelů základních škol

Částka na platy v rozpočtu vzrostla proti loňsku o deset procent. Od začátku roku by tak učitelé měli mít o osm procent vyšší základ platu a další peníze navíc by měli dostat v odměnách a příplatcích.

Obavy z přechodu se zatím nepotvrdily

Pochybnosti, zda bude navýšení platů učitelů dostatečné, měly školské odbory, které kvůli tomu zorganizovaly v listopadu stávku. Předběžné ohlasy zatím svědčí o tom, že ředitelé budou mít i dost peněz na prémie.

Stávka po česku: Nikdo neví, kolik škol je zavřených

Domácí

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka se zřejmě nepotvrdily obavy, které mezi školami panovaly kvůli přechodu na nový systém financování.

Zajíček řekl, že ho podobně jako asi většinu kolegů zajímalo hlavně to, kolik peněz škola dostane na nadtarifní složky platů, tedy na příplatky a odměny. „Myslím si, že to vypadá rozumně,“ uvedl. Výše nadtarifů v jeho škole bude letos dost podobná jako loni.

Školy nabraly další tisíce asistentů

Věda a školy

„Jsem velmi, velmi, velmi spokojen,“ řekl Pravoslav Němeček z Asociace ředitelů základních škol. Českobudějovická základní škola, kde je ředitelem, má podle něj v rozpisu na nenárokové složky výrazně přes deset procent.

„To se nám snad ještě nikdy nestalo. Vždycky jsme bojovali o jedno, dvě, maximálně čtyři procenta,“ dodal.

Reklama

Související články

Na VŠ už studenti známkují své učitele

Osvědčená metoda ze zahraničí, kdy studenti pravidelně a anonymně hodnotí své pedagogy, je běžná už na českých vysokých školách. Většina akademiků si systém...

Výběr článků

Načítám