Hlavní obsah

Školáci sbírali staré spotřebiče, každý z vítězů dodal přes tři metráky

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 312 kilogramů vysloužilých elektrických spotřebičů odevzdal k ekologické likvidaci každý ze žáků ZŠ a MŠ Kunčice. Znamenalo to vítězství v jedné ze dvou kategorií soutěže v rámci projektu Ukliďme si svět, který organizuje neziskový kolektivní systém Elektrowin.

Článek

Školáci v projektu Ukliďme si svět odevzdali 116 tun vysloužilých elektrospotřebičů.  Soupeřilo se ve dvou kategoriích – v celkovém množství elektroodpadu a v průměru na jednoho žáka. Žáci v ZŠ a MŠ Červená Voda, kteří suverénně zvítězili v další kategorii, sesbírali celkem 11,5 tuny elektrošrotu. Obě školy přitom uspěly v konkurenci téměř 200 škol, které se do projektu zapojily.

V letošním již třetím ročníku projektu Ukliďme si svět bylo vybráno největší množství elektrošrotu. „V porovnání s prvním ročníkem, kdy se vybralo 19 tun, a druhým s 83 tunami byl letošní sběr opravdu rekordní. Celkem vybraných 116 tun považujeme za velký úspěch. Těší nás také stoupající popularita soutěže,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti Elektrowin, jež v Česku zajišťuje zpětný odběr a recyklaci více než poloviny veškerého elektroodpadu.

Projekt má hlavně vzdělávací účel

Hlavním cílem Ukliďme si svět je vzdělávat mládež v oblasti zpětného odběru vyřazených elektrozařízení. „Chtěli bychom také mladé generaci ukázat, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do obyčejné popelnice. Jejich recyklací lze totiž ušetřit obrovské množství surovin,“ vysvětluje Tvrzník. Za pět let své činnosti již Elektrowin ušetřil tolik energie, která by pokryla celoroční spotřebu až 60 000 lidí.

Za svou snahu o zlepšení životního prostředí budou účastníci odměněni. „V projektu má možnost uspět každá škola, která se zapojí a vybere minimální množství odpadu. Pro aktivní žáky a jejich pedagogy jsou navíc připraveny atraktivní ceny,“ doplňuje Taťána Pokorná, která má v Elektrowinu na starosti zákaznický servis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám