Hlavní obsah

Šíří se gen, který umožňuje bakteriím odolávat moderním antibiotikům

Právo, BBC, aa

Varování před dalším šířením genu, který umožňuje bakteriálním infekcím odolávat i nejmodernějším antibiotikům, vydala Světová zdravotnická organizace (WHO). V EU odolné bakterie každý rok zabíjejí 25 tisíc lidí, upozornila WHO. Je třeba koordinovaného mezinárodního úsilí, jinak hrozí „děsivý scénář“, varuje světová organizace.

Článek

Příčinou obav je nejnověji gen NDM-1, objevený loni ve vodě v indické metropoli. Gen snadno přeskakuje do dalších bakterií a v Indii a Pákistánu již zasáhl mikroorganismy působící choleru a úplavici.

„Je to obrovský problém… v Indii nemá 670 miliónů lidí hygienické toalety, a ještě víc jich je bez přístupu k pitné vodě,“ upozornila loňská studie britských epidemiologů.

Nový výzkum zjistil promoření odolnými bakteriemi ve dvou vodních zdrojích a v průsacích u padesáti dalších. Británie v posledních letech registruje 70 případů lidí, kteří si takto nakažené bakterie přivezli poté, co v těchto zemích podstoupili operační zákroky.

„Objev antibiotik byl obrovský, ale naučili jsme se je nadužívat,“ řekla ředitelka WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová.

„Lidé by se měli mít vzhledem k rostoucí intenzitě cestování a obchodu v rámci Evropy i celého světa na pozoru, protože nikde už není bezpečno," doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám