Hlavní obsah

Severozápadu USA hrozí zemětřesení tisíckrát silnější než na Haiti

Novinky, pst
Seattle

Po ničivých zemětřeseních na Haiti a pak hlavně v Chile se američtí seismologové bojí, že nyní je na řadě severozápad USA. S napětím proto monitorují zlom Cascadia, který probíhá v blízkosti velkých měst jako je Seattle, Vancouver a Portland. Počítačové modely ukazují, že v Seattlu by silnější zemětřesení způsobilo značné škody.

Článek

Zlom Cascadia patří podle serveru DiscoveryNews k nejnebezpečnějším a zároveň nejsledovanějším zlomům na světě. A navíc je neustále v pohybu, každých 15 měsíců se objeví malý otřes, což seismologové přirovnávají "pohledu na zvedání a klesání hřbetu ve spánku poklidně oddechujícího draka". A je čeho se bát.

Ministerstvo dopravy státu Washington si nechalo zpracovat počítačovou simulaci pro následky sedmistupňových otřesů v Seattlu. Pobřežní víceúrovňová dálnice a doky by dopadly opravdu špatně.

Ovšem vědci se obávají, že zlom je schopen spustit zemětřesení přesahující 9,0 na Richterově stupnici, které je tisíckrát silnější než 7,0, uvádí server. V takovém případě by byly zborcené doky a pobřežní komunikace pro více než dvouapůlmiliónové město (celou městskou oblast obývají přes 4 milióny lidí) tím nejmenším problémem.

Každý otřes na zlomu mezi zemskými deskami v hloubce kolem 40 kilometrů zvyšuje napětí a šíří ho v řetězové reakci podél celé linie a roztahuje zlom dále na sever. Zlom však blíže k povrchu zůstává uzavřený a geologové se obávají, že se tak hromadí napětí, které se nakonec může stát zdrojem silných otřesů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám