Hlavní obsah

Sebevraždy může vyvolávat běžný parazit, zjistili vědci

Novinky, pst

Docela běžně se vyskytující parazit může způsobit v lidském mozku změny, které vedou k sebevražedným pokusům. O překvapivé souvislosti mezi infekcí způsobenou prvokem Toxoplasmou gondii informují vědci z Michiganské státní univerzity v odborném časopise o klinické psychiatrii.

Foto: Profimedia.cz

Sebevraždy mají různé příčiny, ale riziko zvyšuje běžně se vyskytující parazit.

Článek

Prvok T. gondii, který se šíří například z kočičího trusu, se v USA vyskytuje až u 20 procent lidí. V Evropě je nákaza toxoplasmou ještě vyšší: ve Francii nebo v Německu se jí nakazí až 80% populace, v Česku asi třetina obyvatel, v rámci celého světa přibližně 50 %.

Většinou však parazit nezpůsobuje žádné potíže. Nicméně za určitých podmínek podle profesorky Leny Brundinové spouští proces, který vyvolává změny v mozku a může vést postižené jedince k sebevraždě.

"Předchozí výzkum ukázal příznaky zánětu v mozku obětí sebevražd a lidí bojujících s depresemi. V naší studii jsme zjistili, že pokud máte v těle parazita, je u vás sedmkrát větší pravděpodobnost, že se pokusíte o sebevraždu, " uvedla Brundinová. Sama ovšem zdůrazňuje, že většina z lidí, kteří mají v těle Toxoplasmu gondii, se o sebevraždu nikdy nepokusí. To by byla statistika sebevražedných útoků mnohem vyšší. Někteří jedinci jsou jen k rozvinutí symptomů náchylnější.

Nicméně v USA se někdo o sebevraždu pokusí každých 14 minut. Celkově zemřelo v roce 2009 vlastní rukou 36 909 Američanů. „Podle odhadů trpí 90 procent lidí, kteří se pokusí o sebevraždu, nějakou duševní poruchou. Pokud bychom uměli identifikovat lidi infikované parazitem, umožnilo by to předvídat, u koho je vyšší riziko pokusu o sebevraždu,“ uvedla vědkyně.

Dosavadní léky proti depresím navíc často reagovali pouze na symptomy zánětu, zatímco skutečný původce zůstal nedotčený. Léčba tak pouze deprese tlumí, ale neléčí. Terapie zaměřené na T. gondii by měly být účinnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám