Hlavní obsah

Rychlá strava, rychlá smrt? Z obalů se do jídel dostává enormní množství jedů

Novinky, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v těle o 35 procent víc škodlivých chemikálií než strávníci, kteří standardně jedli doma. Konkrétně šlo o ftaláty, tedy organické sloučeniny, jež se využívají pro zvýšení ohebnosti a trvanlivosti plastů. Do jídla se zřejmě dostávají z obalů.

Foto: Profimedia.cz

Vědci mají další důkaz o škodlivosti jídla z fast fooodů

Článek

Některé pokrmy, jako například hamburgery a sendviče, se podle vědců jednoznačně dají dát do souvislosti s vyšším obsahem ftalátů v těle. Ovšem pouze v případě, že si je strávníci zakoupili ve fastfoodovém stánku, restauraci nebo kavárně.

„Ze studie vyplývá, že doma připravená strava většinou obsahuje méně ftalátů, což jsou látky způsobující zdravotní problémy. Naše zjištění ukazují, že stravování mimo domov může populaci ve značné míře vystavovat jejich zhoubnému působení,“ cituje britský deník The Guardian Ami Zotaovou z Univerzity George Washingtona ve Washingtonu DC.

Propojení je podle vědců zvlášť markantní u dospívajících. Náctiletí, kteří často jedí v řetězcích rychlého občerstvení, mají v těle až o 55 % vyšší hodnotu ftalátů než jejich vrstevníci, kteří se stravují doma.

Na vině jsou zřejmě obaly

Na vině zmíněného jevu jsou podle vědců zřejmě plastové a polystyrenové obaly na jídlo, které se v bistrech a restauracích používají. Ftaláty však lze najít i v dalších obalech na potraviny, obsaženy jsou i v některých kosmetických výrobcích, jako jsou šampony a mýdla, či v podlahových krytinách.

Původně se ftaláty považovaly za neškodné. Později se však prokázalo, že narušují hormonální systém lidského těla a přispívají také ke vzniku astmatu, rakoviny prsu, diabetu 2. typu a potížím s plodností.

Některé druhy ftalátů už byly zakázány zejména ve výrobcích pro děti, do jejichž těl se dostávaly zejména z nevhodných plastových hraček, které si vkládaly do úst.  Dílčí zákazy jednotlivých látek platí v Evropské unii, ale i ve Spojených státech.

Anketa

Jak konzumujete jídla "s sebou"?
Přímo z krabičky
26,3 %
Vždy si jej přendám na talíř
16,2 %
Systematicky se plastům vyhýbám
57,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1382 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám