Hlavní obsah

Roztroušená skleróza se dá odhalit dřív

Právo, Vladimír Klepáč

Dříve odhalit roztroušenou sklerózu, tedy onemocnění napadající centrální nervovou soustavu, napomůže nový způsob vyšetření na magnetické rezonanci. Přišli na to ve spolupráci se svými americkými kolegy vědci z brněnské Masarykovy univerzity. Nutné je k tomu zkoumat u pacienta mozek jiným způsobem, než jak je tomu při vyšetřeních nyní.

Foto: MU Brno

Vyšetření probíhá na magnetické rezonanci.

Článek

Průvodními jevy onemocnění je postupné ochrnutí, deprese a vzácně i demence. Včas zahájená léčba může nástup všech těchto příznaků oddálit. Nově sledované změny v mozku pa­cienta mohou navíc podle vědců pomoci dříve odlišit projevy Parkinsonovy nemoci od jiných poruch hybnosti.

Zavedení této nově vytvořené metody do praxe ale zřejmě potrvá léta. Problém je s vyhodnocením dat. Je k tomu potřebná jejich poměrně složitá analýza. Přístroje je neumí bez pomoci odborníků zcela zpracovat. Vytvoření celého zobrazovacího protokolu, tedy záznamu mozku z magnetické rezonance, zabere superpočítači až 36 hodin na jednoho pacienta.

„Nutná je pomoc lékaře při vyhodnocení dat. Není to úplně běžné. Obvykle je to spíše záležitost techniků,“ řekl Právu neurolog Pavel Filip z lékařské fakulty univerzity.

Češi se podílejí na metodě, která může pomoci lidem s ALS

Věda a školy

Na analýze nových dat získaných pomocí magnetické rezonance spolupracuje s kolegy z Minnesotské univerzity z USA. V Brně pak byl k výzkumu využit přístroj s magnetickou rezonancí ve vědeckém institutu CEITEC Masarykovy univerzity, který patří k nejvýkonnějším v ČR. Vyšetření na něm absolvovaly desítky lidí.

Nejvhodnější léčba

Odborníci zjistili, že jim lepší informace o zdravotním stavu pacienta mohou napovědět například proměny v obalu nervových vláken nebo malé změny v bílé hmotě mozku, které na běžných snímcích a protokolech z rezonance nejsou vidět.

Konkrétně u pacientů s roztroušenou sklerózou nejde jen o to, že bude nemoc dříve zjištěna, a bude tedy možné rychleji zahájit léčbu. Zjištěná data navíc napomohou k určení nejvhodnějšího způsobu léčby.

„Léky tlumící projevy a zpomalující průběh onemocnění jsou poměrně drahé a neumíme odhadnout, jak dobře a jak rychle u daného pacienta ten konkrétní zabere. Jako lékaři tak musíme někdy počkat, abychom zjistili úspěšnost léčby. Pokud budeme moci na snímcích z magnetické rezonance sledovat, zda léčba zabírá, může být léčba kvalitnější,“ dodal Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám