Hlavní obsah

První embrya severních bílých nosorožců jsou na světě. Čekají na náhradní matku

Právo, Novinky, fš, pra

Příběh nosorožců bílých severních neměl mít dobrý konec. Jejich počet loni klesl na pouhé dvě samice, čímž byl druh zdánlivě odsouzen k vyhynutí. Jenže dlouholetá snaha odborníků pod vedením Safari Parku Dvůr Králové nyní přinesla úspěch, který může být pro přežití klíčový. Z vajíček odebraných oněm samicím se za použití zmrazeného semene uhynulých samců poprvé povedlo v laboratoři vytvořit dvě životaschopná embrya nosorožce bílého severního.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Poslední exempláře bílého severního nosorožce Nájin a Fatu

Článek

Genetický materiál kvůli rohovině pytlačeného a prakticky vyhubeného živočišného druhu získal mezinárodní vědecký tým koncem letošního srpna.

Embrya se vyvinula v italské laboratoři Avantea v Cremoně, kde tým Cesare Galliho nechal dozrát vajíčka ze samic Nájin a Fatu odebraná 22. srpna v keňské rezervaci Ol Pejeta – a poté je oplodnili zamrazeným spermatem uhynulých samců Suniho a Saúta.

„Obě embrya jsou nyní zamrazena a připravena na vložení do dělohy náhradní matky nosorožce bílého (tuponosého) jižního,“ oznámila tisková mluvčí dvorské zoo Markéta Grúňová.

Foto: Cesare Galli/Avantea

Na přiložené fotografii je vývoj oplozeného vajíčka samice Fatu přes stádium 4 a 8 buněk, morulu, až po finální blastocystu (rané embryonální stadium).

Foto: Cesare Galli/Avantea

Detail blastocysty

„Z Keni jsme dovezli celkem deset oocytů (nedozrálá vajíčka), po pěti z každé samice. Po inkubaci jich dozrálo sedm – čtyři z Fatu a tři z Nájin. Tato dozrálá vajíčka jsme následně oplodnili,“ popsal Galli s tím, že vajíčka od Fatu byla fertilizována spermatem Suniho, vajíčka od Nájin spermatem Saúta.

„Saútovo semeno bylo velmi nekvalitní, proto jsme museli rozmrazit o dva vzorky více, abychom pro oplodnění našli dostatečné množství živých spermií,“ vysvětlil.

Životaschopná embrya od Fatu

Po přibližně deseti dnech inkubace se ze dvou oplodněných vajíček od Fatu vyvinula životaschopná embrya, která poté kryogenicky zamrazili pro budoucí transfer do jiné samice. Od Nájin se nakonec nepodařilo vyvinout embryo žádné, navzdory tomu, že jedno vajíčko se dostalo do fáze rýhování.

Foto: Jan Stejskal/Safari Park Dvůr Králové

Samice Fatu

Samotný odběr vajíček ze samic Nájin a Fatu byl velmi náročným zákrokem a podle Grúňové rovněž velkým pokrokem v celém projektu na záchranu nosorožců bílých severních.

Vědcům se z obou samic podařilo odebrat oocyty hned napoprvé, na celé akci se podíleli odborníci Safari Parku Dvůr Králové, Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně (IZW Berlín), společnosti Avantea, rezervace Ol Pejeta a vládní organizace Kenya Wildlife Service (KWS). Hned po odběru byla vajíčka letecky přepravena do laboratoře Avantea.

Užití této metody u nosorožců je převratné
Přemysl Rabas, Zoo Dvůr Králové

„Anatomie těla nosorožce vyžadovala originální přístup při odběru vajíček, a to včetně dlouhého a nákladného vývoje speciálních nástrojů. Postup se v posledních měsících zkoušel na příbuzných nosorožcích jižních, jejichž samice by v budoucnu měly posloužit i jako náhradní matky,“ dodal k tomu ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.

„Kromě faktu, že jsme součástí jediného týmu na světě, kterému se podařilo odebrat a in vitro (ve zkumavce) oplodnit vajíčko nosorožce, je zde ještě jeden důležitý moment – vzniklo embryo, byť zatím uložené v kryobance, fakticky vyhynulého druhu,“ pokračoval.

Jsme tak podle něj svědky unikátního projektu, který může zvrátit osud a zachránit ne ohrožený, ale vyhynulý druh.

Foto: Jan Stejskal/ZOO Dvůr Králové

Samice Nájin v keňské rezervaci

„Ačkoli se metoda vzniku embrya v laboratorních podmínkách a transfer do náhradní matky běžně užívá, její užití u nosorožců je převratné,” podotkl Rabas. Metoda vznikla díky mezinárodnímu projektu BioRescue, jehož cílem je záchrana severních bílých nosorožců i formou možné kombinace embryotransferu a reprodukce kmenových buněk z mrtvých jedinců.

Důležitou součástí projektu je jeho etické posouzení. „Vyvinuli jsme analýzu etického rizika, abychom zajistili plné respektování podmínek pro zdravý život zvířat,“ tvrdí ochranářka z Padovské univerzity v Itálii Barbara de Mori.

Poslední samec uhynul loni

Nájin a Fatu spolu s dalšími dvěma samci byli v prosinci 2009 v rámci partnerství dvorského safari parku, rezervace Ol Pejeta a Kenya Wildlife Service převezeni do Keni.

Jsou to tedy poslední dvě žijící samice tohoto druhu. Poslední samec Sudán uhynul v keňské rezervaci loni v březnu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Evropští nosorožci dorazili do Rwandy

Pětice kriticky ohrožených černých nosorožců východního podruhu bezpečně dorazila ze Safari parku Dvůr Králové do rwandského národního parku Akagera. Zvířata...

Výběr článků

Načítám