Hlavní obsah

Záchrana nosorožců pokračuje, vajíčka byla oplodněna

Právo, Novinky, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus o záchranu takřka vyhynulého druhu nosorožce bílého severního zdárně pokračuje. Poté, co bylo ve čtvrtek 22. srpna v Keni odebráno samicím Nájin a Fatu, kterým se nepodařilo přirozeně ani uměle zabřeznout, deset vajíček, oznámil mezinárodní tým vědců a ochranářů, že sedm z nich se podařilo uměle oplodnit.

Foto: Ami Vitale

Sedm z deseti odebraných vajíček se podařilo oplodnit.

Článek

Nájin a Fatu jsou poslední dvě žijící samice tohoto druhu. Poslední samec Sudán uhynul loni v březnu v keňské rezervaci Ol Pejeta, kam byl ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem, které patřil, dopraven v roce 2009.

Oplodněna byla nyní čtyři vajíčka od Fatu a tři od Nájin. Vědci použili zmrazené sperma dvou uhynulých samců Suniho a Sauta. Jde o další zásadní posun ve vývoji projektu a nezbytný krok k budoucímu vytvoření embrya, které může být zamrazeno a později vloženo do náhradní matky, samice příbuzného nosorožce bílého jižního, která ho donosí.

Odborníci jsou příjemně překvapeni

„Byli jsme překvapeni, u jak vysokého množství odebraných vajíček se nám v laboratoři povedl jejich proces dozrání, protože u vajíček z předchozích zkušebních odběrů na samicích bílých jižních jsme takového vysokého čísla nikdy nedosáhli,“ popsal Cesare Galli z institutu Avantea v italské Cremoně, který zákrok související s oplodněním vajíček a vývojem embrya vede.

Prozradil, že komplikovanější byla práce se spermatem samce Sauta.

Foto: Jan Stejskal/ZOO Dvůr Králové

Samice Nájin v keňské rezervaci

„Abychom našli tři živé spermie potřebné k oplození Nájininých vajíček, museli jsme rozmrazit dvě dávky Sautova uchovaného semene. V současné chvíli jsou oplodněná vajíčka inkubována a nám nezbývá než čekat, jestli se z nich vyvine embryo do takového stadia, aby mohlo být kryogenicky zamrazeno pro pozdější transfer do náhradní matky,“ dodal Galli.

Kromě vědců z institutu Avantea se na projektu podílejí odborníci Safari parku Dvůr Králové, Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně, rezervace Ol Pejeta a vládní organizace Kenya Wildlife Service.

Reklama

Související články

Nosorožci ze Dvora Králové poletí do Afriky

Letenky z Prahy do rwandské Kigali má na 23. června zarezervované pětice černých nosorožců soustředěných poslední dva roky v Safari Parku Dvůr Králové. Zvířata...

Evropští nosorožci dorazili do Rwandy

Pětice kriticky ohrožených černých nosorožců východního podruhu bezpečně dorazila ze Safari parku Dvůr Králové do rwandského národního parku Akagera. Zvířata...

Výběr článků

Načítám