Hlavní obsah

Raketa SpaceX při přistání explodovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX při přistání na závěr cvičeného letu explodoval a roztrhl se, uvedly ve čtvrtek tiskové agentury. Společnost SpaceX podnikatele Elona Muska přitom plánuje, že loď už za za šest let dopraví lidskou posádku na Mars.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start a přistání rakety SpaceX StarshipVideo: Reuters

 
Článek

Raketa Starship dlouhá 50 metrů a o průměru devíti metrů odstartovala z texaského kosmodromu Boca Chica. Její let trval něco přes šest a půl minuty a neprovázely ho žádné mimořádné události. Dosáhla výšky 12,5 kilometru, což je skoro stokrát více než při předchozích pokusech. Nicméně při přistání ji zachvátily plameny a roztrhla se.

Podle majitele společnosti SpaceX  Elona Muska byl při sestupu „tlak v palivové nádrži nízký, což způsobilo vysokou rychlost při dotyku“ se zemí. Dodal, že SpaceX z testu získal všechna data, která potřebovali, a ocenil úspěšnou fázi výstupu rakety.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Raketu Starship společnosti SpaceX při pokusu o přistání pohltily plameny.

Loď má být schopna přepravit až sto tun nákladu a poprvé ji poháněly tři nové motory Raptor.

Agentura AP uvádí, že Elon Musk se snažil mírnit očekávání provázející tento cvičný test, šance na úspěch odhadoval na jednu ku třem. „Marse, přicházíme,“ napsal na Twitter navzdory nevydařenému závěru letu.

Vteřinu před startem byl zrušen cvičný let rakety Starship

Věda a školy

O den dříve start lodi zablokovaly automatické systémy motoru 1,3 sekundy před plánovaným startem.

Reklama

Výběr článků

Načítám