Hlavní obsah

Prosincové Scio testy, doplněk přijímaček na VŠ, proběhnou pouze online

Novinky, Filip Šára

Národní srovnávací zkoušky (NSZ, tzv. Scio testy), které nahrazují či doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol v ČR i na Slovensku, se v prosincovém termínu uskuteční jen online formou. Vzdělávací společnost Scio, která testy organizuje, tím reaguje na stávající epidemiologickou situaci. Ve zbylých pěti termínech se mají NSZ uskutečnit online i prezenčně.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

První letošní termín bude 12. prosince, zájemci se k němu mohou přihlašovat do 26. listopadu.

„Rozhodli jsme se, že nechceme dál držet účastníky v nejistotě, zda se prezenční forma zkoušky uskuteční. Proto jsme o čistě online variantě prosincového termínu rozhodli s předstihem, aby to studenti mohli zohlednit při přihlašování ke zkouškám,“ uvedl Martin Drnek, který projekt NSZ vede.

Pokud to vládní opatření nevyloučí, uskuteční se zbylých pět termínů zkoušek, které se budou konat od února do května, jak online, tak i v prezenční podobě.

Mezi uchazeči o VŠ vzrostl zájem o techniku, tvrdí analýza

Věda a školy

„V případě prezenčních zkoušek je společnost Scio připravena reagovat na aktuální situaci například snížením kapacit účastníků ve třídách nebo školách,” doplnil Drnek s tím, že funkčnost online testování si ověřili již v minulém školním roce, kdy se takto uskutečnily tři řádné a jeden mimořádný termín NSZ.

Online zkouškami prošlo cca deset tisíc účastníků, naprostá většina prý bez technických potíží. „Nejčastěji problémy souvisely s tím, že uchazeči použili nesprávný internetový prohlížeč nebo si s předstihem neprošli vstupní test, který by případné technické potíže odhalil. V letošním školním roce proto bude vstupní test povinný,“ poznamenal Drnek.

Přísná pravidla

Kvůli zajištění testovacího rozhraní se Scio spojilo s australskou firmou Janison, která se online testováním dlouhodobě zabývá.

Účastníky čekají poměrně přísná opatření - připravit se musejí na vzdálený dohled po celou dobu vyplňování testu pomocí webkamery, mikrofonu, zaznamenána bude i jejich aktivita na počítači v průběhu celého testu. Záznamy zhodnotí umělá inteligence, o regulérnosti zkoušky však rozhodnou pracovníci Scio, kteří podezřelé situace vyhodnocují.

Maturitní testy budou bez známek. Hodnocení ukážou procenta

Domácí

Z účastníků, kteří si loni mohli zvolit mezi prezenční či online variantou zkoušky, si zkoušku z domova zvolilo 19 procent z nich z preventivních důvodů. Dalších 17 procent uvedlo, že považují řešení testu v online prostředí za příjemnější, 10 procent účastníků pak online formu zvolilo, jelikož se nenacházeli v Česku.

Šéf asociace ZŠ Černý: Školy otevřít, ale ne za každou cenu

Koronavirus

Loni se zkoušek zúčastnilo téměř 21 tisíc uchazečů. V rámci NSZ lze absolvovat test obecných studijních předpokladů, test ze základů společenských věd, z matematiky, případně testy z dalších sedmi předmětů.

Každá fakulta, která ke Scio testům přihlíží nebo je má jako hlavní či jediné kritérium k přijetí uchazeče ke studiu, si sama určí, jaké testy musejí studenti splnit a jaké termíny bude uznávat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám