Hlavní obsah

Přihlášky do Logické olympiády uzavřeny, soutěžit bude rekordních 75 tisíc dětí

Přihlášky do letošního ročníku Logické olympiády, soutěže pořádané Mensou ČR, jsou uzavřeny. Po roce ovlivněném pandemií se do 14. ročníku přihlásilo rekordních 75 237 žáků a studentů z celkem 3285 škol z celého Česka.

Foto: archiv Mensa ČR

Snímek z dřívějšího finálového kola Logické olympiády

Článek

Rekordní počet přes 75 tisíc přihlášených registruje pořadatel symbolicky v roce, kdy Mensa slaví 75 let od svého založení.

„Vypadá to, že 75 je letos šťastné mensovní číslo,“ podotkla koordinátorka Logické olympiády Zuzana Poláková.

Počty účastníků poslední roky většinou narůstají. V roce 2016 poprvé překročil počet registrovaných 60 tisíc a v roce 2019 pak skokově narostl na více než 71 tisíc soutěžících.

Účast v loňském ročníku soutěže ovlivnila pandemie koronaviru, i tak ale logické úlohy v prvním kole řešilo necelých 64 tisíc žáků a studentů.

Mensa uspořádala úspěšné celostátní finále Logické olympiády. Zvítězili Jakub Pazdera, Václav Verner a Jakub Kislinger

Věda a školy

„Loni jsme museli hodně improvizovat a krajská kola přesunout do online prostředí. Udržet kontinuitu se ale vyplatilo. Letos jsme hned v prvních dnech po spuštění registrací viděli enormní zájem, čísla doslova letěla nahoru,“ popsala Poláková.

Nejvíce dětí se letos přihlásilo do kategorie B (tj. žáci druhých stupňů základních škol). Geograficky připadá nejvyšší počet soutěžících na region Praha a střední Čechy, následován je Jihomoravským a Moravskoslezským krajem.

Foto: archiv Mensa ČR

Počty účastníků poslední roky narůstají.

Do soutěže se registrují nejen jednotlivci, ale i celé třídy. I zde se letos přihlásily nové školy a absolutní počet 3286 je v historii olympiády rekordní.

Letos krajská kola už prezenčně

„Logická olympiáda si za 14 let získala mezi učiteli i dětmi výraznou oblibu. Soutěžící se hlásí opakovaně, od prvních tříd základní školy až po poslední ročník střední školy. Každoročně se díky ní daří objevovat skryté talenty a děti s potenciálem, o němž často ani třídní učitelé nemají tušení,“ uvedla Jitka Tkadlecová, tisková mluvčí Nadace The Kellner Family Foundation a gymnázia Open Gate.

To je již tradičně místem konání krajského kola soutěže pro Středočeský kraj a zároveň letitým generálním partnerem olympiády.

O čtrnáctý ročník Logické olympiády je velký zájem

Věda a školy

Právě do tříd gymnázia Open Gate, nezřídka i s podporou rodinné nadace manželů Kellnerových, usedlo v minulosti už několik desítek úspěšných řešitelů Logické olympiády.

První kola se uskuteční v průběhu října online formou. Následovat budou prezenční krajská kola v pátek 5. listopadu a celorepublikové finále 29. listopadu 2021 v Míčovně Pražského hradu.

Díky pokračující podpoře ze strany sponzorů se podle Tkadlecové i letos mohou vítězové jednotlivých kategorií těšit na hodnotné ceny v podobě elektroniky a deskových her.

Reklama

Výběr článků

Načítám