Hlavní obsah

O čtrnáctý ročník Logické olympiády je velký zájem

Logicky myslet a být schopen hledat nová, neotřelá řešení. Tradiční soutěž Logická olympiáda, pořádaná již 14. rokem Mensou ČR, se po celou dobu existence zaměřuje nikoli na naučená fakta a znalosti, ale na schopnost logicky uvažovat a pohotově vyřešit konkrétní zadání. O aktuální ročník je značný zájem, soutěžící se mohou hlásit do konce září.

Foto: Mensa ČR

Z loňského finále Logické olympiády.

Článek

S podporou dlouholetých partnerů, jimiž jsou škola Open Gate a rodinná nadace manželů Kellnerových i regionálních partnerů v podobě krajů, měst a soukromých subjektů, vyrostla z malé pražské akce celorepubliková olympiáda, a vlastně také největší světový projekt Mensy pro děti.

Registrace otevřena, hlásí se jedinci i celé třídy

Po loňském ročníku, jehož krajská kola se kvůli pandemii covidu-19 přesunula do online prostředí a finále bylo po peripetiích uskutečněno s omezeným počtem účastníků, spustili organizátoři letos 1. září registraci s obavami, jaký bude zájem. Ten ale předčil očekávání.

Podle koordinátorky projektu Zuzany Polákové z Mensy se hned v prvních hodinách registrovaly stovky zájemců a po deseti dnech už počet soutěžících překročil 10 tisíc. Hlásí se jak jednotlivci, tak i celé třídy.

Úvodní kolo absolvují přihlášení z celého Česka online, v některých školách dokonce v rámci vyučování. Právě tady se nezřídka objeví doposud skrytý talent a uspěje dítě, od něhož to učitel zkrátka nečekal.

Čeští stipendisté zamířili na desítky světových univerzit. Student Jan Truneček doufá ve vesmírnou stáž

Věda a školy

„Ne vždy se nadané dítě projevuje jako premiant. Zejména u mladších žáků je někdy těžké rozeznat, že právě nadání se skrývá pod slupkou introverta stojícího po většinu času na okraji třídní party, nebo dokonce v největším ‚zlobilovi‘,“ popisuje Dominika Adamová z poradenského centra školy Open Gate.

V takových případech je třeba velké zkušenosti, aby pedagog nadání nejen poznal, ale měl snahu, prostor a schopnost jej v dítěti také rozvíjet.

Krajská kola i finále naživo

I když si pořadatelé v loňském roce vyzkoušeli, že umí rychle reagovat a přesunout část soutěže do online prostředí, letos se těší, že se se soutěžícími uvidí naživo ve 14 krajských kláních a také při finále 29. listopadu 2021 v Míčovně Pražského hradu.

Mensa uspořádala úspěšné celostátní finále Logické olympiády. Zvítězili Jakub Pazdera, Václav Verner a Jakub Kislinger

Věda a školy

A protože talent je důležité rozvíjet už od raného věku, mohou v Logické olympiádě soutěžit nejen děti ze základních a středních škol, ale v základním kole také malí logici z mateřských škol.

Registrovat se všichni mohou zdarma až do 30. září na webu Logické olympiády. Pro výherce mají pořadatelé i letos lákavé ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám