Hlavní obsah

Přespolní studenti jsou často nuceni vzdát se svých koníčků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokoškolští studenti nepocházející z místa aktuálního studia se častěji musí vzdávat svých koníčků. Příčinou však není nedostatek času, lenost či závislost na technologiích. Nemají totiž kam dávat věci. Vyplynulo to z průzkumu pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE), který si nechala vypracovat společnost Perfect Storage.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkumu se zúčastnila stovka studentů VŠE, z nichž 62 uvedlo, že nebydlí u rodičů nebo jsou přespolní. Tito studenti dostali otázku, jak uchovávají objemné sportovní vybavení v rámci svého aktuálního bydliště.

Takzvaně přespolní studenti bydlí ve sdíleném bytě s partnerem či přáteli nebo na kolejích, dojíždění je tak spíše výjimečné. I přesto mají většinu věcí, včetně případného sportovního náčiní, stále v místě trvalého bydliště, u rodičů. Vyjet si tak na kole pro ně tedy představuje problém.

V místě trvalého bydliště (u rodičů) totiž musí tyto své věci uchovávat 66 procent dotázaných studentů, 21 procent je má v rámci bytu (zeď, skříň, balkón). Deset procent využívá mimobytové prostory jako sklep, tři procenta objemné sportovní vybavení nevlastní.

Chybí sklepní prostory

„Přestala jsem jezdit na kole, protože ho do Prahy nepotáhnu, ani ho nemám kam dát,“ prozradila jedna ze studentek v průzkumu.

Studenti si pronajímají pokoj v rámci bytu, kde není zvykem, aby byly součástí i sklepní prostory. Koleje mívají své sklady, o nich je však malé povědomí. Alternativou tím pádem mohou být externí skladovací prostory. Ty vzrůstající poptávku ze strany studentů zaznamenaly.

Nemají potřebu hromadit věci

„Studenti využívají externí sklady čím dál více. Nejmenší skladovací kóje začínají od pětistovky měsíčně, do ní si uschovávají věci před tím, než odjedou na prázdniny domů. Na větší, kam se vejde sportovní vybavení, se skládá i více studentů,“ uvedla Soňa Fialová ze společnosti Perfect Storage.

Doba, kdy bude mít každý student svůj vlastní osobní sklad, jako bývá běžné třeba v USA, je podle ní ale ještě daleko.

„Studenti nemají potřebu hromadit věci a vlastnictví pro ně není tak důležité. Obzvlášť v Praze, kde jsou služby s pronájmem prakticky čehokoliv velmi populární,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám