Hlavní obsah

Před následky smogu chrání omega-3 kyseliny, ukázaly testy

Novinky, luk

Letošní zima byla opravdu bohatá na dny plné smogu, a to nejen u nás, ale po celé Evropě. Jak můžete chránit svoje zdraví ve dnech, kdy je ve vzduchu tolik škodlivin, že vás z toho až pálí v krku? Vědci radí, abyste vsadili na omega-3 mastné kyseliny.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Smog v Ostravě

Článek

Doplňky stravy obsahující zdravé tuky by mohly posloužit jako prostředek, jak bezprostředně ulevit miliardám lidí po celém světě, které obtěžuje smog, tvrdí závěry nového výzkumu. A rovnou také dodávají, že na laboratorních zvířatech už bylo dostatečně prokázáno, že přes plicní tkáně se částice znečišťující ovzduší dostávají do většiny orgánů v těle, včetně například mozku nebo varlat.

Je tedy možné, že zdravotní následky toxického vzduchu jsou ještě horší, než se očekávalo.

U myší doplňky stravy zabíraly

Nové testy na myších ukázaly, že omega-3 nasycené kyseliny, které se nacházejí například ve lněném a konopném semínku, případně v rybách, dokážou předcházet zánětlivým změnám v organismu, způsobeným špatným vzduchem. A výsledky jsou ohromující – testy ukázaly o 30-50 % menší škody oproti myším bez doplňku stravy.

Hodnoty jedů v ovzduší po celém světě stoupají závratným způsobem. Podle odhadů se prakticky všechna velká města v chudých zemích a více než polovina v těch bohatších utápějí ve smogu. Už dlouho se mluví o tom, že špatný vzduch přispívá k onemocněním srdce a plic, jakož i k mrtvicím, ale v poslední době vědci hovoří i o dalších zdravotních problémech, jako je demence, cukrovka, onemocnění ledvin a předčasné porody.

Během pokusů vystavili vědci myši působení fluorescentních částic podobných těm, které létají ve vzduchu. Mohli tak sledovat, jak postupují jejich těly.

„Drobné fluorescentní částečky jsme objevili nejen v plicích, ale i v dalších orgánech, včetně mozku, jater, ledvin a reprodukčních orgánů,“ popsali vědci pro britský list The Guardian. „Tyto výsledky ukazují, že drobné částečky projdou plicní tkání a cestují tělem, kde mohou způsobit systemická onemocnění.“

Už předešlé výzkumy u krys ukázaly, že nanočástice dokážou projít přes plíce do vnitřních orgánů, ale částice z čerstvějších pokusů týmu Jinga Kanga ze Všeobecné nemocnice Massachusetts byly zhruba 200krát větší. Už loni v září přitom jiný výzkum objevil, že toxické nanočástice z ovzduší jsou už k nalezení i v lidských mozcích.

Smog – zabiják lidí z velkých měst

Kang řekl Guardianu: „Očekávám, že výsledky, které jsme viděli u myší, by se u lidí měly potvrdit, jelikož je známé, že omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě. Věříme, že toho s nimi hodně dokážeme. Rozhodně bych lidem doporučoval, aby omega-3 kyseliny užívali, protože mají mnoho příznivých účinků na lidské zdraví.“

Kang prohlásil, že 2 až 4 gramy denně by pro člověka mohly být vhodná dávka. Různé testy a pokusy na lidských dobrovolnících probíhají už od roku 2012 a v poslední době jejich závěry potvrzují i výzkumy s lidskými buňkami v laboratorním prostředí. Potřebné množství účinné látky lidé snadno přijmou v kapslích s lněným nebo konopným olejem. Podle lékařů by ale každý měl vhodnost těchto doplňků konzultovat se svým praktikem.

Richard Russell, plicní lékař, k výsledkům podotýká: „Ten výzkum je velmi přesvědčivý a je za ním vidět spousta práce. Je ovšem třeba brát výsledky s rezervou, protože lidé nejsou myši, a ty laboratorní byly navíc vystaveny vysokým hodnotám znečištění. Máme ovšem čím dál víc důkazů o tom, že tyto mastné kyseliny skutečně pomáhají. Nejspíš je opravdu můžeme doporučovat jako vhodný doplněk stravy pro každého. Nikomu neuškodí, a můžou pomáhat.“

Celý problém má samozřejmě jedno optimální řešení: omezit další znečišťování ovzduší. Bohužel to ale není v moci lékařů.

Kolik omega-3 mastných kyselin je třeba?
Výzkum je teprve v začátcích, ale zdá se, že 2 až 4 gramy denně by mohla být vhodná dávka pro člověka.
Dvě porce lososa nebo herinka po 80 gramech by denní dávku pokryly, ale lékaři nedoporučují jíst tolik ryb kvůli rtuti a dalším toxinům z rybího masa.
Lněný i konopný olej obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Dají se také koupit doplňky stravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám