Hlavní obsah

Pražské hvězdárny vyšlou do kosmu unikátní výukovou družici, poslouží Muskova raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Planetum, platforma sdružující pražské hvězdárny a planetárium, hodlá přispět k výchově budoucích raketových vědců a inženýrů. Má se stát první organizací svého druhu na světě, která vyšle do vesmíru družici určenou pro výuku a popularizaci astronomie a kosmonautiky. Satelit vynese do kosmu příští rok v červnu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře a vesmírného průkopníka Elona Muska.

Foto: Planetum

Předběžný 3D model družice

Článek

Start jubilejní 10. české/československé družice Planetum1 byl oznámen na letošním festivalu kosmických aktivit Czech Space Week. Družice bude určena zejména pro výuku.

Žáci budou moci s družicí komunikovat

Řídicí centrum v pražském planetáriu bude otevřeno pro školní exkurze a workshopy, během kterých se středoškoláci i žáci posledních ročníků ZŠ seznámí s jednotlivými odvětvími kosmického průmyslu.

„S družicí budou moci přímo komunikovat a získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy. Pro vysokoškoláky pak bude k dispozici prostor pro spolupráci v rámci bakalářských či diplomových prací,“ přiblížil Jakub Rozehnal, ředitel organizace Planetum (jejímž zřizovatelem je hl. m. Praha), která sdružuje planetárium Praha, Štefánikovu hvězdárnu a Hvězdárnu Ďáblice.

Pražské planetárium provádí rekonstrukci Gagarinova letu

Věda a školy

Cílem je nejen vzdělávání žáků a studentů, ale také přitáhnutí pozornosti pedagogů.

„Oboje má pomoci vychovat v Česku generaci budoucích špičkových odborníků v kosmickém průmyslu, kteří najdou uplatnění v rychle se rozvíjejících programech Evropské kosmické agentury (ESA), jejímž členem je ČR od roku 2008. Od roku 2021 je ČR také sídlem Evropské agentury pro kosmický program EUSPA,“ pokračoval Rozehnal.

Orbita ve výšce 550 km

Planetum1 náleží do třídy tzv. cubesatů - malých družic složených z „kostek“ standardizovaných rozměrů 10 x 10 x 10 cm. Planetum1 bude základní verzí s jednou jednotkou (1U).

Foto: Planetum

Předběžný 3D model družice

Družice bude po přibližně osmiminutovém letu na raketovém nosiči vypuštěna spolu s dalším nákladem ve speciálním kontejneru, tzv. deployeru. Poté, co budou ověřeny parametry dráhy, se z deployeru postupně uvolní družice do volného kosmického prostoru.

Družice z Brna jako první ve své třídě zaznamenala gama záblesk

Věda a školy

Satelit bude podle Rozehnala obíhat zhruba 550 kilometrů nad povrchem Země - asi o 100 až 200 km výše než Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) - s periodou 90 minut rychlostí téměř 28 tisíc km/h (7,9 km/s).

„Při této rychlosti by družice překonala vzdálenost mezi Prahou a Brnem za pouhých 20 sekund - pokud by ovšem nejela po dálnici D1,“ poznamenal s nadsázkou Rozehnal.

Na aparát bude stále svítit slunce

Družice bude obíhat po heliosynchronní dráze se sklonem přibližně 98 stupňů vůči zemskému rovníku. Na takové dráze se satelit pohybuje mezi póly planety tak, že je nad osvětlenou stranou zemského povrchu, ale zároveň relativně blízko tzv. terminátoru - rozhraní světla a stínu.

Než družice doputuje od jednoho pólu k druhému, posune se na opačné straně terminátor tak, že družice bude opět přelétat nad osvětleným povrchem.

Sluneční skvrny ohlásily geomagnetickou bouři

Věda a školy

„Jinými slovy: na družici bude stále svítit slunce, což jí umožní neustále dobíjet akumulátory ze solárních panelů,“ upřesnil ředitel pražského planetária.

Kdo bude na palubě?

Komunikace s družicí bude probíhat prostřednictvím radiového signálu na radioamatérských frekvencích. To má podle platformy Planetum poskytnout i radioamatérům možnost přijímat vysílání a data z družice.

Díky aktivnímu systému orientace, který umožní natáčení družice - a tím také nastavení kamery - má být Planetum1 nejlépe prostorově orientovaným 1U satelitem na světě. S tím pomohli i experti z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) v Praze. Satelit jinak vznikl ve spolupráci s českým startupem Spacemanic.

Pražské planetárium odhaluje hvězdnou oblohu už 60 let

Věda a školy

Družice bude též vybavena zařízením na měření magnetického pole Země, tedy magnetometrem.

„Družice Planetum1 bude mít na palubě jednoho velmi slavného člena posádky, díky kterému budou mít o družici povědomí i ti nejmenší z nás. Jeho jméno brzy oznámíme,“ uzavřel astronom Rozehnal za tým Planetum.

Reklama

Související články

Sonda Solar Orbiter zachytila Venušinu záři

Vědci zveřejnili nové záběry, které ukazují záblesky planety Venuše ozářené Sluncem. Snímky zprostředkované agenturou AP pořídila v srpnu kosmická sonda Solar...

Výběr článků

Načítám