Hlavní obsah

Potřebujete něco vymazat z paměti? Možná postačí pilulka

– Baltimore
Novinky, Dagmar Plecháčová

Občas se v životě přihodí věci, na které bychom nejraději zapomněli, ale stále se nám v mysli vracejí. Vědci se však nyní domnívají, že by mohli vyvinout pilulku, která by nám v zapomínání pomohla. Blokovala by totiž bolestné vzpomínky, uvedl deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průlom v lékařském odvětví přineslo zjištění, že z centra strachu v mozku se dají odstranit proteiny, což by způsobilo vymazání traumatických zážitků či vzpomínek. Pomoci by měla právě zázračná pilulka. Podle vědců by mohla být přínosem například pro vojáky, kteří zažili kruté okamžiky ve válce, ale i při běžnějších depresivních událostech, jako je například rozchod s partnerem.

Vědci vývoj jejich unikátní pilulky přirovnávají k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli z roku 2004, kde si hlavní role zahráli Kate Winsletová a Jim Carrey. Snímek pojednává o cíleném vymazání paměti, které si pár nechá provést poté, co se spolu rozejdou.

Výzkumy se zatím provádějí pouze na myších

Reálným výzkumem se však zabývají vědci na univerzitě Johns Hopkins v americkém Baltimore ve státě Maryland. Snaží se zaměřit na ty části mozku, které jsou spojené s vnímáním strachu, zatím však pouze u myší. Objeveno bylo také takzvané „okno zranitelnosti“. Zjistilo se, že proteiny obsažené v mozku jsou nositeli bolestných zážitků. Jelikož jsou tyto proteiny nestabilní, mohou být pomocí vhodných léků navždy odstraněny z paměti.

„Když se někomu přihodí traumatická událost, zůstane v jeho paměti bolestná zkušenost, která může trvat i celý život, což snižuje jeho kvalitu. Náš objev by mohl manipulovat s těmito mechanismy pomocí léků, které spolu s terapií zvýší účinky léčby posttraumatického stresu,“ sdělil profesor Richard Huganir.

Čtěte také:
Laserová kamera vidí až za roh
Američtí vědci vyvinuli kameru, která je založena na využití ultrakrátkých záblesků světla laseru. Díky ní je možné vidět i za roh...
Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Výběr článků

Načítám