Hlavní obsah

Pokusy s gravitací ve vesmíru: Astronaut si hraje s kapkou vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli mají astronauté na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) většinou plné ruce práce, občas se najde i chvíle na zábavné pokusy. Jeden z nich, Don Pettit, ukázal, jak se chová kapka vody ve stavu beztíže, pokud do ní injekcí vpraví bubliny další vody. Informace o pokusu s bublinami v minulých dnech objevily na serveru digg.com.

BEZ KOMENTÁŘE: Hrátky s bublinami ve stavu beztížeVideo: NASA

 
Článek

Tyto experimenty, kterými čas od času Pettit obšťastní své fanoušky na internetu, lze provádět pouze při nulové gravitaci, ISS je tak pro ně ideálním místem.

Pettit při svém posledním pokusu vpravil do kapky vody bublinu další vody, do jejího centra ještě jednu a tak dále. Všechny menší bubliny se pak pohybovaly v přesném středu větších bublin. V jedné fázi pokusu Pettit pomocí zeleného laseru ukázal, jak se bubliny ve středu otáčejí.

Don Pettit se podle plánů amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) z ISS vrací v květnu. Protože během svého pobytu v kosmu zaslal už několik záznamů svých experimentů, NASA a Americká fyzikální společnost se dohodly na spolupráci a sdílejí záznamy o vědeckých pokusech na ISS se studenty i vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám