Hlavní obsah

Pohansko k hrobům přidává záhady

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dávné historie se podívali archeologové, kteří zkoumají plochu slovanského centra na Pohansku u Břeclavi. Země vydala svá tajemství, spolu s nimi ale i spoustu otazníků. Zejména v jenom z objevených hrobů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tereza Běťáková čistí kostrový hrob na Pohansku.

Článek

Hroby z devátého století, kdy Pohansko bylo jedním z center Velké Moravy, nebyly jediným výsledkem výzkumu. „Jsme aktuálně v mezidobí mezi končícími a začínajícími projekty,“ řekla Právu Renáta Přichystalová z brněnské Masarykovy univerzity, která má na Pohansku svou archeologickou základnu a každoročně místo zkoumá.

Čtyři týdny prací využili na severním předhradí k odkrytí šesti čtverců, každého o straně pěti metrů. „Odkryli jsme pozůstatky dvou sídlištních objektů, tři hroby z dob Velké Moravy z 9. století a jeden hrob v sídlištní jámě,“ dodala Přichystalová. Z objevených hrobů se jeden vymyká všem zvyklostem.

Mít detektor kovů trestné není, ale hledání pokladu ano

Domácí

Jak místem pohřbení, tak i polohou kostí stojí před badateli záhada. „Kostru jsme objevili v sídlištní jámě. Poté, co ji přestali používat, využili zahloubení jako míst o k uložení těla,“ uvedla archeoložka. Kromě lidských ostatků tak na stejném místě našli archeologové i zvířecí kosti, nějaké střepy a další.

Spousta otazníků je spojena i se stavem kostry. „Pohřbený měl lebku, horní i dolní končetiny přetočené v nepřirozené poloze. Proč, to přesně nevíme, v tuto chvíli to jen hádáme,“ uvedla.

Vědci ho hledali, objevilo ho až sucho. Chrám se vynořil po 200 letech

Koktejl

Podle ní se mohla do schránky či rakve dostat zvířata. Nad kostrou nebyla vrstva zeminy, ale byla pokryta různým nepořádkem. Bylo tam plno uhlíků, spálené kosti a další stopy po požáru. „Neříkám, že pohřbený byl obětí požáru, jen nad ním byla požárová vrstva, byl zasypaný popelem, snad následně při dalším zkoumání najdeme nějaké teorie, co se tam asi stalo,“ dodala.

Na podloží odkrytá lokalita poodhalila ještě jedno zajímavé místo. Pravidelná vrstva nepůvodního materiálu dává tušit, že země nevydala všechna tajemství. „Není vyloučeno, že jsme odkryli další slovanskou studnu. Na podzim se na místo vrátíme a zkusíme kopat,“ řekl archeolog Petr Dresler.

U Brna našli vykradený hrob z doby bronzové

Domácí

Další plány

Odborníci, kteří zkoumají velkomoravské hradiště, mají i další plány.

„Kolega Dresler chystá projekt výzkumu a hledání druhé hradištní brány opevnění. Bude hledat, kde by byl další vstup. Archeologicky je doložená východní brána, budeme hledat severní a jižní. Máme i další projekty, uvidíme, jak dopadneme na grantové agentuře. Z toho budeme vycházet,“ dodala Přichystalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám