Hlavní obsah

Podmořský objev z antiky. U řeckého ostrova našli 2000 let starý vrak římské lodě s amforami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

U řeckého ostrova Kefalonia v Jónském moři objevili archeologové zhruba 2000 let starý vrak římské lodě s nákladem asi 6000 velmi zachovalých amfor. Zhruba 34 metrů dlouhý vrak vědci našli pomocí sonaru u přístavu Fiskardo.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Fiskardo na řeckém ostrově Kefalonia

Článek

Objev pochází z období mezi 1. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím našeho letopočtu. Podle Řeků by mohl přinést nové informace o římských obchodních trasách ve Středozemním moři.

Polovina vraku s nákladem je podle vedoucího výzkumu George Ferentinose zakrytá sedimentem, a existuje tak šance, že při další misi bude odhalen celý dřevěný trup plavidla.

Římané přístav hodně využívali

V přístavu Fiskardo již byly nalezeny antické domy, lázně, amfiteátr a hrobky z let 143 před naším letopočtem až 300 našeho letopočtu.

Archeologové ve studii publikované v časopisu Journal of Archaeological Science napsali, že šlo o přístav hojně využívaný Římany k přepravě zboží ve Středozemí.

Hlavními komoditami, se kterými se tehdy v oblasti obchodovalo, byly olivy, olej, víno a obilí. Náklad většinou mířil do Říma.

Malý ostrůvek vydává tajemství prvních Řeků

Věda a školy

Zda bude vrak vyzdvižen z mořského dna, zatím není jasné. Pokud by se tak stalo, mohlo by to odhalit více o jeho původu.

Foto: Profimedia.cz

V pozadí ostrov Kefalonia

Další informace o lodi, jako například důvod ztroskotání, by mohlo přinést detailnější zkoumání s pomocí podvodního sonaru.

Dříve po archeologických nálezech na mořském dně pátrali hlavně potápěči. Moderní technologie v podobě sonarů je ale cennou metodou, jelikož umožňuje rychleji oddělit možné vraky od přírodních objektů.

Reklama

Související články

Milion Marca Pola upravili mniši

Na první pohled nejde o nic moc: pergamen z roku 1323 jen uvádí mezi svědky Marca Pola, původce středověkého „bestselleru“ Milion. Polo je ale v listině...

Výběr článků

Načítám