Hlavní obsah

Po úspěšné misi přistála vesmírná loď Dragon v Pacifiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nepilotovaná vesmírná loď Dragon americké společnosti SpaceX v neděli 19. března přistála v Tichém oceánu. Završila tak úspěšnou cestu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), u které byla téměř měsíc. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na SpaceX.

Foto: Scott Audette, Reuters

Raketa SpaceX Falcon 9 se zásobovacím modulem Dragon startuje k ISS. K Měsíci by se měl příští rok vypravit Dragon uzpůsobený pro přepravu posádky.

Článek

Loď Dragon, vynášená do vesmíru raketou Falcon, s přibližně 2,2 tuny zásob a vědeckého materiálu přistála u ISS 23. února. Přistání bylo původně plánováno dříve, palubní počítače ho ale automaticky odložily o 24 hodin kvůli nesrovnalostem v údajích o poloze stanice.

Když byl Dragon jen několik set metrů od vesmírné stanice, kvůli chybě v navigaci byla operace zastavena. [celá zpráva]

Po vyřešení problémů bylo přistání na druhý pokus úspěšné.

Měsíční rampa

Po vyložení nákladu členové posádky ISS loď znovu naložili – odpadky i vzorky z podniknutých vědeckých experimentů pro pozemní laboratoře. Po šestihodinové cestě na Zemi brzdily loď v konečné fázi sestupu tři obrovské padáky, než přistála ve vlnách Tichého oceánu u pobřeží Mexika.

SpaceX vyslal k ISS loď Dragon z odpalovací rampy na floridském mysu Canaveral, odkud na přelomu 60. a 70. let startovali američtí astronauti k misím na Měsíc. Společnost SpaceX, za níž stojí americký podnikatel Elon Musk, si rampu pronajala na 20 let.

Příští rok společnost plánuje dopravit lidi na Měsíc, vynese je tam právě loď Dragon. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Falcon znovu vzlétl do vesmíru

Z kalifornské Vandenbergovy základny v sobotu odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Start je prvním od loňského září, kdy...

Výběr článků

Načítám