Hlavní obsah

Plzeňský sochař dokončuje plastiku sv. Jana Nepomuckého pro školu v Ugandě

Plzeň

Sochu svatého Jana Nepomuckého pro školu a nemocnici v Ugandě dokončuje plzeňský sochař Václav Česák. Podobné dílo už třetí rok zdobí kostel v rumunské vesnici Gernik, socha svatého Václava je v srbské vesničce Kruščica. Česák je mimo jiné i autorem plastiky Dona Quijota na olšanské farmě Bolka Polívky.

Článek

Devadesáticentimetrová socha pro Ugandu bude z keramiky. "Už ji mám namodelovanou a do měsíce ji odvezu vypálit. Poté na ni ještě budu nanášet plátky zlata a stříbra. Hotová bude v květnu," řekl Česák.

Světce si u něj objednala Arcidiecézní charita Praha, jež postavila u Viktoriina jezera, druhého největšího na světě, nemocnici a školu. Školu zasvětila právě českému svatému Janu Nepomuckému.

Barokní dílo s moderním duchem

Podle Česáka, jež je spoluzakladatelem matice věnované tomuto světci, žádala charita klasické dílo v barokním stylu, sochař do něj chtěl ale zapojit moderního ducha a přírodu ugandského pralesa.

"Snažil jsem se o živější modelaci. I když jsem se držel barokního stylu, jsou na soše divočejší africké prvky," dodal. Podle Česáka je to patrné na hávu světce, jehož spodní část "rozehrál" do tvarů inklinujících k rostlinám místního pralesa.

"Drapérie přechází až do špičatých tvarů. Musel jsem ten prales na soše zdůraznit, vždyť jde také o jedno z mála míst na světě, kde žijí gorily," řekl Česák. Dodnes existuje v celé Evropě přes 33 000 soch Jana Nepomuckého, takže podle něj nebyl problém najít inspiraci.

Osmačtyřicetiletý Česák využívá širokého spektra materiálů, pracuje s kamenem, bronzem, nerezem, ocelí a dalšími materiály. Má zkušenosti s light designem, scénografií i technikou šperkařství. Je autorem desítek plastik, mimo jiné vytvořil nerezovou sochu Skateman pro Škodu Sportpark v Plzni, bronzový monument Franka Zappy do německého Bad Doberanu, do švýcarské Basileje čtyři bronzové busty rockových legend, například Micka Jaggera a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám