Hlavní obsah

Oteplování nesouvisí s průmyslovou aktivitou lidstva, dokládá studie

Novinky, pst

S člověkem vyvolaným globálním oteplováním to nemusí být tak horké. Nová rusko-německá studie upozorňuje, že letní teploty v Arktidě se po většinu druhé poloviny 20. století pohybovaly pod úrovní, na jaké byly na počátku průmyslové revoluce, tedy v době, kdy lidstvo s chrlením skleníkových plynů teprve začínalo.

Foto: Reuters

Článek

Zjištění se tak dostává do rozporu s teoriemi, že za oteplování klimatu je zodpovědné lidstvo. Studie je podle serveru register.com založená na zkoumání letokruhů borovice lesní z poloostrova Kola, z oblasti mezi polárním kruhem a přístavem Murmansk.

Letokruhy zkoumali odborníci z Botanického ústavu na Hohenheimské univerzitě ve Stuttgartu ve spolupráci s ruskými kolegy a odborníky z Helmholtzova centra pro životní prostředí (UFZ). Z analýzy mimo jiné vyplynulo, že nejtepleji bylo v této oblasti kolem let 1935 a 1955 a do roku 1990 průměrné teploty klesaly pod úroveň roku 1870, kdy nastupovala průmyslová revoluce. Znovu začaly teploty růst až po roce 1990.

Vliv sluneční aktivity

Ovšem právě zmíněné roky odpovídají maximům sluneční aktivity, a vědci proto vyvozují, že hlavním faktorem ovlivňujícím průměrné teploty a jejich růst či pokles je právě sluneční aktivita, nikoli člověk a průmyslová činnost.

"Jedna věc je jistá, tato část Arktidy se oteplila na konci doby malé doby ledové před 250 lety a naopak se ochladila v polovině minulého století a od roku 1990 se znovu otepluje,“ shrnula výsledky studie paleoklimatoložka Tatjana Böttgerová z UFZ. Studie tak zpochybňuje tvrzení o přímé souvislosti mezi růstem teplot a průmyslovými emisemi.

Navíc vzorky svědčí o tom, že vybraná oblast oteplování zažila již v období od roku 1840, tedy před nástupem průmyslové revoluce.

Pokud mají pravdu, tak nyní v Arktidě bude pokračovat růst průměrných teplot, protože podle astronomů se Slunce po nevýrazné klidové fázi po roce 2001 znovu probouzí k větší aktivitě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám