Hlavní obsah

Ostravští prvňáčci dostali vysvědčení netradičně. Na elipse u relaxační hudby

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 13 tisíc prvňáčků dostalo v úterý v Moravskoslezském kraji své úplně první vysvědčení v životě. V ostravské základní Montessori škole se odehrála dvojnásobná premiéra: vysvědčení tu rozdávali zcela poprvé. Alternativní škola se otevřela teprve vloni v září.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Poprvé se v úterý předávalo vysvědčení v ostravské Montessori základní škole. Místo známek si ale prvňáčci pročítali slovní hodnocení, jak jim to ve škole jde.

Článek

Pět prvňáčků dostalo vysvědčení netradičním způsobem: procházkou po elipse u relaxační hudby. Tu pro ně na podlaze třídy vytvořila jejich třídní učitelka Gabriela Lukešová.

Jejich vysvědčení ani není klasické, jak jsme zvyklí. Není zaplněno známkami, ale slovním hodnocením. Navíc ho od paní učitelky dostaly děti ve formě dopisu se zelenou stužkou.

Elipsa pomáhá k relaxaci dětí

„Elipsa je součástí Montessori pedagogiky. Slouží k tomu, aby se dítě uklidnilo, relaxovalo a cvičí si na ní i rovnováhu a soustředění,“ vysvětlovala učitelka.

Doprostřed elipsy si pro své žáčky navíc nachystala i zajímavé předměty, jako globus či obrázky květin.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Děti dostaly vysvědčení a přitom se mohly procházet po elipse při relaxační hudbě.

„Jsou to věci, které je čekají jako učivo v druhém pololetí - vesmír, vznik Země a života na ní, také se budou učit o rostlinách,“ upřesnila Lukešová.

Angličtina i kosmická výchova

Dodala, že na vysvědčení najdou děti a jejich rodiče všechny předměty, které se v prvním pololetí vyučovaly. „Hodnocení je ale popisem, jak děti pracovaly během prvního půl roku. Jak předmět zvládají samostatně, nebo s dopomocí,“ pokračovala učitelka.

„Třeba tady u Jirky je hodnocení anglického jazyka: že si osvojil všechny zvuky anglické abecedy, že je dokáže doplnit pohybem, že rozumí anglickým frázím i na ně dokáže reagovat,“ ukazovala.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Učitelka Gabriela Lukešová pro děti připravila vysvědčení ve formě dopisu se zelenou stužkou.

Děti se v prvním pololetí kromě českého a anglického jazyka či matematiky učily také kosmickou výchovu. Šlo o spojení prvouky a pracovních činností, kde děti objevují svět. Prvňáčkům se ve škole zatím velmi moc líbí. „Vysvědčení je super,“ smály se děti.

Moravskoslezský kraj má tři Montessori školy

Kromě ostravské základní Montessori školy další takovéto školní zařízení funguje na Moravě a ve Slezsku ještě v Opavě a v Bohumíně. Vyučuje se v nich dle pedagogických zásad italské lékařky Marie Montessori.

Ta ve svých bádáních a praxi dospěla ke zjištění, že dítě se naučí chodit, mluvit a manipulovat s předměty skrze svou vlastní tvořivost, a nikoliv proto, že ho to dospělí učí. Na základě svých zjištění lékařka vypracovala metodu s názvem Montessori.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Učitel je zde v roli rádce a rovnocenného partnera. Obsah a výstupy z této školy jsou shodné s klasickými základními školami. Dítě podle odborníků nic nezanedbává. Pouze k naplnění jsou zde použity jiné metody.

Princ Harry i herec George Clooney

Ve světě jsou Montessori školy velmi oblíbené a mají dobré výsledky, v celosvětovém měřítku jde o nejrozšířenější alternativní systém vzdělávání. Prošly jím i známé osobnosti - například britští princové William a Harry, spoluzakladatelé světového vyhledávače Google Larry Page a Sergey Brin, zakladatel encyklopedie Wikipedia Jimmy Wales nebo americký herec George Clooney.

Více informací o Montessori metodě výuky zájemci najdou zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám