Hlavní obsah

Ostravská fakultní nemocnice má unikátní linku na zpracování vzorků krve a moči

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Všechny vzorky biologického materiálu teď v Ústavu laboratorní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava zpracovává plně automatická vysokokapacitní linka. Během jediné hodiny dokáže zanalyzovat až 600 vzorků krve nebo moči. Navíc všechny procesy nutné k analýze vzorků jsou propojeny s nejmodernějšími technologiemi. V České republice zatím takové zařízení nebylo.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová linka zvládne za hodinu zanalyzovat až 600 vzorků krve nebo močiVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Zásah lidské ruky do celého analytického procesu vzorku krve či moči je teď podle odborníků z nemocnice naprosto minimální. Laicky řečeno, nová linka provede vyšetření od A do Z sama. Imunochemické analyzátory stanoví všechny urgentní metody do 10 minut.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vysokokapacitní linka nepotřebuje ke své práci téměř žádný personál.

Zkumavku posouvá dopravní pás

„Laborant vloží zkumavku s biologickým materiálem do vstupního modulu, dopravní pás ji přesune do centrifugy, která provede automaticky oddělení séra nebo plazmy od krevních elementů, a následně je vzorek opět dopravním pásem přesunut do analyzátorů, které jej zpracují. Po provedení všech požadovaných analýz se vzorek přesouvá do lednice,“ vysvětlil zpracování vzorku přednosta Ústavu laboratorní medicíny David Stejskal.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Dopravní pás pak zkumavku posouvá dál do analyzátorů.

Poprvé přeprava oběma směry

Výhodou nových analyzátorů Atellica Solution je také patentovaný systém Magline®. „Ten umožňuje přepravu jednotlivých vzorků v elektromagnetickém poli až desetkrát rychleji než jiné dopravníkové systémy. Navíc nový systém nabízí poprvé v historii možnost přepravy vzorků oběma směry,“ upozornil primář oddělení klinické biochemie ústavu laboratorní medicíny Zdeněk Švagera. Dodal, že velkou předností nové linky je i to, že jsou všechny analyzátory propojeny a není nutné vzorky mezi nimi přenášet, což šetří práci personálu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vysokokapacitní linka nepotřebuje ke své práci téměř žádný personál.

S instalací plně automatizované linky se v ústavu laboratorní medicíny začalo loni v listopadu. Do plného provozu byla uvedena v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám