Hlavní obsah

Olomoucký neurochirurg vyvinul nový meziobratlový implantát

Novinky,

Primář Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a Lékařské fakulty tamní Univerzity Palackého Lumír Hrabálek vyvinul unikátní meziobratlový implantát. Jeho cílem je šetrnější postup při implantaci náhrady meziobratlové ploténky, rychlejší úleva od bolesti a spolehlivější kostní zhojení. Do operační praxe jej na podzim zavede jako první na světě.

Foto: Velena Mazochová, Univerzita Palackého

Primář Lumír Hrabálek s implantátem meziobratlové ploténky

Článek

Jedinečnost titanového implantátu, nazvaného po svém autorovi LUMIR XLIF CAGE, spočívá především ve funkčních parametrech a materiálu.

Jde o první typ náhrady, která je schopna přizpůsobit se konkrétní velikosti meziobratlového prostoru.
Univerzita Palackého v Olomouci

Do meziobratlového prostoru dosud neurochirurgové vkládali místo ploténky implantát vyrobený z termoplastického materiálu typu PEEK. „Toto je umělá hmota, která mírně pruží, je měkká, dobře se obrábí a její výroba je relativně levná. Pro požadovanou stabilitu a následné zhojení však není ideální,“ uvedl Hrabálek.

Materiál se lépe „zakousne“

Právě materiál, který pro výrobu svého originálního implantátu Hrabálek zvolil, má být jednou z jeho hlavních předností. Jde o slitinu titanu, aluminia a vanadu, což je obecně používaný a osvědčený materiál, který lidský organismus dobře toleruje.

„Vykazuje takzvanou primární stabilitu – lépe se ‚zakousne‘ a drží hned od okamžiku zavedení,“ vysvětlil. Jde navíc o první typ náhrady, která je schopna přizpůsobit se konkrétní velikosti meziobratlového prostoru.

Foto: Univerzita Palackého - Velena Mazochová

Implantát meziobratlové ploténky

Implantát má 12 základních velikostí, oproti běžným náhradám je jeho součástí integrovaná dlaha. „Přišroubuje se, a tím se stabilita náhrady zvýší,“ zmínil. K pevnému spojení obratlů neboli fúzi dojde srůstem kostní hmoty vložené do vnitřního prostoru implantátu, která jím následně proroste a spojí se s kostní tkání páteře.

Úleva od bolesti hned po operaci

Vývoj originální myšlenky souvisí s moderní operační metodou XLIF, kterou začali olomoučtí neurochirurgové používat při operacích bederní páteře v roce 2009 rovněž jako první v republice.

Zákrok provádějí pomocí bočního přístupu k páteři, který umožňuje vyhnout se orgánům v břišní dutině i velkým cévám. K meziobratlové části se dostávají pomocí speciálních nástrojů, které ochrání okolní tkáně. Kožní řez nepřesahuje délku pěti až šesti centimetrů.

Foto: archív Lumíra Hrabálka

Operace má trvat zhruba hodinu a čtvrt - ilustrační foto.

Operace náhrady na jedné ploténce trvá zhruba hodinu a čtvrt. Pomáhá hlavně pacientům s diagnózou diskopatie – onemocnění meziobratlových plotének, které s přibývajícím věkem degenerují a následkem toho dochází k nestabilitě páteře. Nemocní ji pociťují jako intenzivní bolest zad, která někdy vystřeluje až do dolních končetin.

„Úleva od bolesti by měla být téměř okamžitá,“ dodal Hrabálek. První operaci bederní páteře s využitím originální techniky plánuje ve světové premiéře na podzim.

Reklama

Související články

Robot učí chodit v lázních děti

Již téměř dva roky učí chodit malé pacienty v dětské léčebně Nové Lázně v Teplicích robot nazvaný Lokomat. Nejpokročilejším rehabilitačním systémem na světě...

Výběr článků

Načítám