Hlavní obsah

Odborníci na výživu vítají větší podporu potravin pro školáky

– Praha

Odborníci na výživu vítají rozšíření podpory dotovaných potravin pro školáky. Podle nařízení schváleného vládou by měly děti od příštího školního roku dostávat zdarma neochucené mléko a mléčné výrobky, za ochucené si rodiče připlatí. Dříve dostávaly děti zdarma pouze ovoce a zeleninu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stát dá podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na program Mléko do škol až 670 miliónů korun. [celá zpráva]

Všemožné stravovací návyky

Děti si podle nutriční terapeutky Věry Boháčové ze Sekce výživy a nutriční péče přinášejí z domova různé stravovací návyky, které nejsou vždy dobré. Mít pro děti ve školách zdarma neochucené mléčné výrobky, zeleninu a ovoce tedy považuje za výhodu.

„Mléko a mléčné výrobky jsou cenným zdrojem kvalitních bílkovin a nejdůležitějším zdrojem vápníku pro správný růst a vývoj, ale také pravidelnou pohybovou aktivitu. Navíc, pokud by šel (program) ruku v ruce s větší dostupností ovoce a zeleniny, jak se navrhuje, přidává se tak zdroj dalších důležitých minerálních látek, vitamínů a vlákniny," řekla Boháčová.

Pozitivum pro sociálně slabé i sportující

Podle Boháčové by program měl být podpořen vzdělávacími aktivitami pro děti, které budou mít dlouhodobý efekt.

Domnívá se, že by dotované potraviny mohly prospět i dětem ze sociálně slabých rodin, které kvůli špatné finanční situaci rodiny nechodí na obědy ve školní jídelně.

Pokud chce ministerstvo zemědělství podporovat lepší zdraví dětí, doporučujeme, aby spíše pomohlo školním jídelnám nakupovat vysoce kvalitní, čerstvé a sezónní produkty od českých farmářů a potravinářů.
Tomáš Václavík, Skutečně zdravá škola

Podle odborníka na sport a výživu Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy část školáků už v tomto věku intenzivně sportuje. U nich by neslazené mléčné výrobky mohly mít dobrý vliv na zesílení kostí a prevenci možných zranění.

„V současnosti máme u velmi intenzivně sportujících mladých lidí problém s nedostatečnou svalovou hmotou a nedostatečnou hustotou kostí. To spolu vede k možným rizikům zranění. A neslazené polotučné mléčné výrobky pomáhají nejen kostem, ale i tvorbě svalové hmoty u sportujících dětí,” uvedl.

Příliš cukru?

Iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování, v minulosti upozorňovala na to, že ochucené mléčné výrobky, které se k dětem dostávají prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol, mají příliš cukru.

Některé posuzované výrobky obsahovaly i více tuku, než kolik doporučuje Státní zdravotní ústav, byla v nich rovněž chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla.

Nyní iniciativa očekává, že si ministerstvo ověří, zda plán, poskytnout školním dětem zdarma neochucené mléčné výrobky, plní stanovené cíle.

„Zatím jsme nenašli, jaké konkrétní cíle má tato dotace dosáhnout. Pokud chce ministerstvo zemědělství podporovat lepší zdraví dětí, pak doporučujeme, aby spíše pomohlo školním jídelnám nakupovat vysoce kvalitní, čerstvé a sezónní produkty od českých farmářů a potravinářů,” poznamenal předseda iniciativy Tomáš Václavík.

Připomněl, že většina dětí se ve školních jídelnách stravuje pětkrát týdně.

Podle ministra Jurečky se nebude na dotované produkty vztahovat takzvaná pamlsková vyhláška, protože nejde o prodej ve školních bufetech. Její omezení v Senátu neprošlo, norma nyní míří na Hrad.

Rovněž v rámci zákona o financování školství senátoři odmítli návrh na zrušení povinné maturity z matematiky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám