Hlavní obsah

Geomagnetická bouře shodila Muskovi 40 satelitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli geomagnetické bouři přišla vesmírná společnost SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska o 40 satelitů budované orbitální konstelace Starlink, která má zajistit dostupnější vysokorychlostní přístup k internetu po celém světě. Podle zástupců firmy se očekává, že 80 procent aparátů z várky vyslané do kosmu 3. února shoří v atmosféře místo toho, aby dosáhly své pozice.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Elon Musk

Článek

SpaceX takřka s jistotou přichází o až 40 z celkového počtu 49 satelitů Starlink, které vypustila minulý týden pomocí nosné rakety Falcon 9 na zemskou oběžnou dráhu, píše list The Guardian. Raketa odstartovala ve čtvrtek 3. února z Kennedyho vesmírného střediska NASA na americké Floridě.

Magnetická bouře, v případě Země též geomagnetická bouře, je obecně narušení magnetického pole planety (Země) silným proudem nabitých částic unikajících vysokou rychlostí z hvězdy (Slunce). Proud částic se v aktuálním případě uvolňuje při explozích žhavého plazmatu na povrchu Slunce při tzv. slunečních erupcích.

Mimořádná sluneční bouře však na aparáty udeřila pouhý den po startu, upozornil portál Space.com. Bouře nad Zemí podle odborníků mírně zvýšila hustotu atmosféry, zvýšila odpor na satelitech a většinu z nich zničila.

Vědci se obávají nečekaného úderu silné sluneční bouře. Ochromila by lidstvo

Věda a školy

„Předběžná analýza ukazuje, že zvýšený odpor v nízkých nadmořských výškách zabránil satelitům opustit bezpečný režim a zahájit manévry na navýšení své oběžné dráhy. A až 40 satelitů se vrátí – nebo již znovu vstoupilo – do zemské atmosféry,“ sdělila společnost SpaceX.

Až příliš nízká orbita?

„Geomagnetické bouře mohou vážně ohrozit naše družice, protože jim nabité částice mohou poškodit či zničit elektroniku. Tentokrát ale starlinky selhaly ještě z jiného důvodu,“ poznamenal k tomu na Twitteru český kosmický inženýr, mladý vědec Jan Lukačevič.

Připomněl, že došlo ke zvýšení odporu atmosféry až o 50 procent proti předchozím startům. „Kvůli tomu právě až 40 družic nemohlo zahájit manévry pro nabrání větší výšky a shoří,“ dodal s tím, že za ztrátou tak nestojí jen samotná bouře, ale také umístění na nižší oběžnou dráhu.

Musk odmítá, že jeho satelity zabírají místo na orbitě. Vejdou se tam desítky miliard družic, tvrdí

Věda a školy

Družic Starlink okolo naší planety aktuálně krouží ve výšce zhruba 550 km kolem dvou tisíc. Už několikrát se vůči nim vzedmula vlna kritiky: ať už kvůli údajně hrozícím srážkám s jinými zařízeními na orbitě, nebo z důvodu možných komplikování astronomických pozorování oblohy. SpaceX už má souhlas pro 12 tisíc kusů na orbitě, a dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření sítě využívající až 30 tisíc družic.

Sluneční skvrny ohlásily geomagnetickou bouři

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám