Hlavní obsah

Obří balón už zkoumá kosmické částice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wanaka

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vypustil z Nového Zélandu obří balón, který je určen ke shromažďování vědeckých dat v blízkém vesmíru. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s tím, že mise balónu by měla trvat 100 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA vypustil průzkumný balón veliký jako stadiónVideo: Reuters

 
Článek

Balón byl vypuštěn v úterý z města Wanaka na novozélandském Jižním ostrově. Start byl několikrát odložen kvůli bouřím a cyklonům, které by mohly narušit plánovanou trajektorii stoupání do stratosfér, 8. dubna kvůli silnému proudění ve stratosféře, 10. zase kvůli přízemním větrům.

Středeční start byl úspěšný, balón již začal sbírat vzorky, uvedla agentura Reuters.

Foto: NASA, Reuters

Plně nafouknutý balón NASA připravený ke stratu z Wanaka

Předpokládá se, že během své mise oběhne balón naši planetu dvakrát či třikrát. Pohybovat se bude ve výšce 33,5 kilometru nad povrchem Země. Jeho úkolem bude detekovat kosmické částice s velmi vysokou energií při jejich průniku do zemské atmosféry.

„Původ těchto částic je velkou záhadou, kterou bychom chtěli vyřešit. Pocházejí z obrovských černých děr ve středu galaxií? Z miniaturních, rychle se otáčejících hvězd? Nebo odněkud jinud?” uvedla v prohlášení Angela Olintová z Chicagské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám