Hlavní obsah

Objevil se nový, agresivnější kmen HIV

– Stockholm

Švédští vědci objevili v západní Africe nový a agresivnější kmen viru HIV, který způsobuje podstatně rychlejší nástup nemoci AIDS. V pátek o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nový kmen viru s označením A3/02 je spojením dvou nejběžnějších kmenů HIV v africkém státě Guinea-Bissau. Zatím byl objeven jen v západní Africe.

"U jednotlivců, kteří se nakazí novou kombinovanou formou viru, se vyvíjí AIDS do pěti let, což je o zhruba dva až dva a půl roku rychleji než u některého z dosavadních kmenů," řekla Angelica Palmová, jedna z vědkyň, která se na dlouhodobé studii osob nakažených virem HIV v Guineji-Bissau podílí.

Takzvané rekombinantní kmeny virů pocházejí od člověka, který je nakažen dvěma různými kmeny, jejichž DNA se spojí, aby vznikla nová forma. "Existují studie, které naznačují, že kdekoli vznikne takzvaný rekombinant, je silnější nebo agresivnější než rodičovské kmeny," dodala Palmová o studii, která vyšla v časopise Journal of Infectious Diseases.

Dostupné léky zatím zabírají stejně

Švédský vědecký tým nový kmen poprvé objevil v Guineji-Bissau v roce 2011.

"Dobrou zprávou je, že zatím, pokud víme, v současnosti dostupné léky účinkují stejně na všechny různé typy nebo varianty," dodala Palmová. Studie nicméně varuje, že by se podobné rekombinanty mohly rychle šířit v oblastech s vysokým počtem imigrantů, jako je Evropa nebo Spojené státy.

Na světě žije podle odhadů 35,3 miliónu lidí nakažených virem HIV, který ničí imunitní systém. Od prvních případů nemoci počátkem 80. let minulého století na AIDS zemřelo asi 25 miliónů lidí, uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO).

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Existující léčba pomáhá nakaženým lidem žít delší a zdravější život tím, že potlačuje a odsouvá příznaky nemoci. Samotnou nemoc ale neléčí. Mnoho lidí v chudých oblastech světa nemá k léčbě přístup. Očkování proti viru HIV neexistuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám