Hlavní obsah

Oběť nejstarší vraždy zemřela před 430 000 lety

– Madrid • Aktualizováno
Právo, ČTK, mcm

Lebka pračlověka se dvěma dírami v čele způsobenými stejnou zbraní je podle studie v americkém časopise PLOS One dokladem nejstarší známé vraždy. Vědci ji nalezli ve španělském Sima de los Huesos (Propast kostí) v pohoří Atapuerca na severu země.

Foto: Javier Trueba/Madrid Scientific Films, Reuters

Lebka nejstaršího známého násilně zabitého pračlověka

Článek

Její stáří vědci odhadují na 430 tisíc let. Nález údajně dokazuje, že náš druh, homo sapiens sapiens, nemá na vraždy monopol. Lebka totiž patří jedinci z jiné vývojové linie, k níž patřili neandertálci.

Odborníkům se podařilo lebku sestavit z 52 fragmentů, které vyzvedli v nalezišti Sima de los Huesos. Ukázalo se, že v lebce jsou nad levým okem dva otvory, oba zhruba stejně velké. Z analýz pomocí CT přístroje a mikroskopu poté vyplynulo, že kosti v okolí ran nevykazují žádné známky procesů hojení a že tedy rány byly buď příčinou smrti, nebo byly zasazeny až po ní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Javier Trueba/Madrid Scientific Films, Reuters

Lebka nejstaršího známého násilně zabitého pračlověka

„Domníváme se, že smrt tohoto jedince byla násilná. Je velmi nepravděpodobné, že by si někdo prorazil lebku dvakrát na téměř stejném místě," uvedla Nohemi Salaová, která kosterní pozůstatky zkoumala.

„Tento člověk byl zabit v důsledku násilí mezi dvěma jedinci, což nám umožňuje vhled do jindy nepostižitelných sociálních aspektů životů našich lidských předků," dodala.

O tom, kdo a proč vraždu spáchal, se ale podle Salaové už nikdy nedozvíme. „Úmysly se bohužel nefosilizují, takže interpretovat motiv zabití je nemožné. V tom by nám nepomohl ani Sherlock Holmes," uzavřela vědkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám