Hlavní obsah

O soutěž Podnikavá hlava byl rekordní zájem

Právo, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Rekordní počet účastníků přilákal letošní, 4. ročník celostátní soutěže o nejlepší podnikatelský záměr Podnikavá hlava, kterou vyhlašuje Vědeckotechnický park (VTP) Univerzity Palackého (UP) v Olomouci. Do klání odevzdalo projekty 67 soutěžících, loni jich bylo o 24 méně.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zájem o soutěž nás velmi potěšil. Překvapením byl zejména nárůst odevzdaných přihlášek v kategorii Podnikatel v sukních, proti loňskému roku se téměř zdvojnásobil. Stoupl i počet zúčastněných středoškoláků,“ uvedla projektová manažerka Vědeckotechnického parku Silvie Polánková.

Podnikatel v sukních je zvláštní kategorií soutěže, v níž vítěze vybírá Olomoucký kraj. Patří do ní podnikatelské záměry, které připravily příslušnice něžného pohlaví nebo jsou pro ženy určeny. Letos do ní bylo zasláno 25 projektů, loni jich bylo 13. V kategorii středoškoláků se počet přihlášených projektů zvýšil z loňských 14 na letošních 17.

Do hodnocení přihlášených podnikatelských záměrů se nyní pustí odborná porota, která 16. května vyhlásí deset finalistů soutěže. Veřejné finále včetně vyhlášení vítěze se uskuteční o týden později ve VTP UP.

Univerzita pomůže vítězi s realizací 

Úspěšné soutěžící čeká nejen finanční odměna. Vědeckotechnický park jim pro realizaci záměru poskytne i kancelářské prostory a zázemí a zajistí konzultační služby. Soutěží již prošlo přes 100 začínajících i zkušených podnikatelů či studentů, někteří z nich uvedli své nápady do praxe.

„Úspěšní účastníci soutěže získají zpětnou vazbu o tom, zda je jejich záměr reálný. Už při přípravě projektu mohou využít služeb našeho konzultanta. Následné uvedení námětu do praxe ale není podmínkou,“ poznamenala Polánková.

Do klání se mohou tradičně zapojit lidé podnikáním dosud nedotčení, prostor mají ale i podnikatelé, kteří přemýšlejí o novém záměru. Účast není omezena věkem, vzděláním ani národností, soutěž je určena pro zájemce z celé České republiky.

Loni se do ní přihlásilo 56 zájemců, soutěžní příspěvky nakonec odevzdalo 43 soutěžících. S projektem na výrobu bylinkových sirupů zvítězila Kamila Báťková, která se stala i tváří letošního ročníku. Hlavními partnery soutěže jsou Olomoucký kraj a Erste Corporate Banking.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám