Hlavní obsah

Novou rektorkou plzeňské univerzity bude Mauritzová

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Poprvé v historii Západočeské univerzity v Plzni se do jejího čela od 1. března 2011 postaví žena. Je jí Ilona Mauritzová (50), současná děkanka Fakulty zdravotnických studií. Rozhodl o tom ve středu až ve druhém kole volby Akademický senát ZČU.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ilona Mauritzová

Článek

Jejím protikandidátem byl docent Miroslav Holeček (49), šéf výzkumného centra Nové technologie při ZČU.

Pro vítězství bylo pro kandidáty zapotřebí 28 hlasů. V prvním kole volby je však žádný z nich nezískal, protože z odevzdaných 54 hlasů byly tři neplatné. Holeček pak získal 24 platných a Mauritzová 27 hlasů.

Proto musela být volba opakována. Ve druhém kole v tajné volbě z třiapadesáti platných hlasů jich Holeček získal 25 a jeho protikandidátka kýžených 28.

Poté, co veškeré materiály z volby budou zaslány ministerstvu školství, úřad podá návrh prezidentovi republiky na jmenování vítězky do funkce rektorky ZČU. V ní od března vystřídá současného rektora Josefa Průšu, který v čele plzeňské univerzity byl po dvě volební období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám