Hlavní obsah

Nová vakcína zbavila opice viru podobného HIV

Novinky, rei

Vědci z Oregonské univerzity vyvinuli vakcínu, která pomáhá opicím zbavit se smrtícího viru imunodeficience SIV. Výzkumníci věří, že podobně bude možné očkovat lidi proti viru HIV. Své výsledky zveřejnili v magazínu Nature.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV

Článek

„Vždycky je obtížné tvrdit, že jste virus zcela zničili. Vždycky může zůstat buňka, kterou jste nezanalyzovali a nese virus. Nicméně ve velké většině virus z těl opic skutečně zmizel,“ prohlásil šéf výzkumu profesor Louis Picker.

Jeho tým se zabýval nákazou agresivní formou viru SIVmac239, který je podle stanice BBC stokrát smrtelnější než HIV. Nakažené opice většinou umírají do dvou let.

Vědci pracovali se 16 makaky, které vystavili SIV a následně jim naočkovali novou látku založenou na jiném viru, nazvaném cytomegalovirus (CMV). Látka sama virus SIV nelikviduje, nýbrž povzbudí imunitní systém k boji proti nežádoucím molekulám SIV.

Vakcína zabrala u devíti primátů. Nákaza se u nich zprvu rozšířila, dokud nezačalo tělo reagovat a virus nezlikvidovalo.

Je to boj, v němž v polovině případů vakcína zvítězí a v polovině ne
Louis Picker, šéf výzkumu

„Látka udržuje obrannou sílu, která na dlouho chrání veškerou tělní tkáň,“ přiblížil Picker, který se spolupracovníky nyní zkoumá, jak to, že vakcína zabrala jen zhruba u poloviny zvířat. „Možná je to tím, že SIV je tak patogenní, a nic lepšího udělat nejde. Je to boj, v němž v polovině případů vakcína zvítězí a v polovině ne,“ vysvětlil vědec.

Související téma

Výzkumníci také zkoumají, jestli by podobná vakcína nemohla léčit HIV u lidí. „Musíme si být jistí, že je to bezpečné,“ řekl Picker. Příslušnou látka je podle něj už na světě a nyní je na úřadech, jestli povolí její testování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám