Hlavní obsah

Nová raketa NASA umožní mise k vnějším planetám sluneční soustavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nepomýšlí jen na lety k asteroidům v blízkosti Země, Marsu či Měsíci, ale uvažuje i o misích k měsíci Pluta nebo o dopravě vzorků z vnějších planet sluneční soustavy. Uskutečnit tyto plány má podle webu Space.com vyvíjená raketa Space Launch System (SLS).

Foto: Profimedia.cz

Montážní budova NASA

Článek

První let SLS je plánován na rok 2017. Raketa při tomto testu ale ještě nebude vybavena vyšším stupněm, takže bude schopna na nízkou oběžnou dráhu kolem Země dopravit pouze 70 tun. O pět let později by měla získat výkonné pomocné vzletové rakety a horní stupeň, díky kterým bude schopná vynést na orbitu 130 tun nákladu.

Takováto nosná kapacita SLS umožní NASA automatický let k Charonu, jednomu z měsíců Pluta. Také bude možné zpět na Zemi dopravit vzorky z Europy, měsíce Jupitera, nebo ze Saturnova měsíce Titanu.

Bude rychlejší 

Nákladová kapacita SLS umožní do kosmu vynést vědecké sondy s výkonnějšími pohony a s větší zásobou paliva, což odborníkům dovolí vybavit aparáty větším množstvím přístrojů. Mise se také zrychlí.

K dosažení vnějších planet sluneční soustavy musely nynější sondy provést několik gravitačních manévrů s průletem kolem vnitřních planet, aby dosáhly potřebnou rychlost. Využití tohoto takzvaného gravitačního praku je ale časově náročné. SLS tak může ušetřit čas mise až o několik let, protože lepší pohonné jednotky umožní trajektorie letu k cíli napřímit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám