Hlavní obsah

Nositel Nobelovy ceny ostře odmítl myšlenku globálního oteplování

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na protest proti široce prosazované myšlence, že člověk vyvolal globální oteplování, zrušil členství v Americké fyzikální společnosti (APS) laureát Nobelovy ceny, norský profesor Ivar Giaever. Dal najevo, že je znechucen tím, že společnost propaguje šíření strachu u veřejnosti. Vědec popírá teorie o globálním oteplování vůbec.

Foto: Reuters

Tání ledové pokrývky v Antarktidě je jedním z argumentů stoupenců teorie člověkem vyvolaného globálního oteplování.

Článek

„Teplota je neuvěřitelně stálá a úroveň lidského zdraví a štěstí se zcela zjevně zlepšily během ‚éry oteplování‘,“ uvedl Giaever v rezignačním dopise jednatelce APS, z kterého cituje server Climate Depot.

Giaevera popudilo oficiální stanovisko APS: „Důkazy jsou nesporné: Dochází ke globálnímu oteplování. Pokud nebudou přijata potřebná protiopatření, dojde pravděpodobně k výraznému narušení pozemských fyzikálních, ekologických a sociálních systémů, bezpečnosti i lidského zdraví. Musíme okamžitě snížit emise skleníkových plynů. "

Uznávaný fyzik se především pozastavuje nad tím, jak je možné spolehlivě změřit průměrnou teplotu na celé Zemi za celý rok a použít to jako nezvratný důkaz. Ale i tak, jestliže se teplota za posledních 150 let změnila z 288,0 na 288,8 stupně Kelvina, znamená to, že byla až neuvěřitelně stálá.

Giaever patří k tisícovce disidentů

Giaever, který v roce 2008 podpořil s dalšími 70 laureáty Nobelovy ceny kandidaturu Baracka Obamy na amerického prezidenta, není prvním prominentním vědcem, který kvůli sporu o globální oteplování rezignoval na členství v APS. Před ním to již udělal fyzik Hal Lewis. [celá zpráva]

Zpráva amerického Senátu z roku 2009 zmiňuje Giaevera jako jednoho ze 700 předních vědců z celého světa, kteří odmítají většinovou teorii o člověkem vyvolaném globálním oteplování (aktualizovaná zpráva Senátu mluví již o více než 1000 vědců). Zároveň patřil ke stovce signatářů dopisu adresovaného v březnu 2009 Baracku Obamovi, který odmítá obavy z globálního oteplování jako přehnané.

Ivar Giaever

(* 5. dubna 1929)

Norský fyzik, který spolu s Leem Esakim a Brianem Josephsonem v roce 1973 získal Nobelovu cenu za fyziku „za objevy týkající se tunelování v pevných látkách“. Jeho podíl byl konkrétně za „experimentální objevy týkající se tunelování v polovodičích a supravodičích“. Giaver je emeritním profesorem na Rensselaer Polytechnic Institute, profesorem na Univerzitě v Oslu a předsedou společnosti Applied Biophysics.

"Jsem z Norska, měl bych se opravdu bát, že se trochu oteplí? Já jsem bohužel starý muž. Slyšeli jsme mnoho podobných varování o kyselých deštích před 30 lety a ozonové díře před 10 lety a odlesňování, ale lidstvo je stále tady, " prohlásil Giaever a dodal: "Globální oteplování se stalo novým náboženstvím. Často slyšíme o tom, kolik vědců jej podporuje. Ale počet není důležitý: důležité je pouze to, zda jsou jejich tvrzení správná. My ve skutečnosti nevíme, jaký je skutečný vliv na globální teplotu. Existují lepší způsoby, jak utratit peníze."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám