Hlavní obsah

Globální oteplování je největší podvod, protestuje uznávaný fyzik

Novinky, pst

Uznávaný americký jaderný fyzik Harold Lewis označil globální oteplování za největší a nejúspěšnější pseudovědecký podvod, jaký kdy viděl. Na protest proti tomu, jak se většina jeho kolegů nechává korumpovat stoupenci myšlenky globálního oteplování, vystoupil z Americké společnosti fyziků (APS).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jeho rezignační dopis byl zveřejněn na webových stránkách Nadace pro politiku globálního oteplování (GWPF), která sdružuje přední skeptiky a řídí ji bývalý britský ministr energetiky Nigel Lawson. Nadace mimo jiné pořádá 19. října v Londýně setkání, na kterém vystoupí prezident Václav Klaus s přednáškou Doktrína klimatické změny.

Harold Lewis, emeritní profesor na Kalifornské univerzitě, označil za důvod své rezignace podvod kolem globálního oteplování, který prostřednictvím biliónů dolarů korumpuje tolik vědců. Nevěří, že by nějaký opravdový fyzik nebo vědec, mohl sám tuto teorii zastávat.

„Skoro bych udělal z odporu definici vědce,“ píše Lewis prezidentovi APS Curtisi G. Callanovi.

Lewis zároveň popisuje hořkou bitvu skeptiků v rámci APS. Když například rozeslali své teze několika kolegům, zahájilo vedení APS vyšetřování, kde vzali e-mailové adresy. Skeptici přitom předali vedení APS petici s 200 podpisy, aby byla zahájena věcná diskuse o problematice APS. Petice byla v rozporu se stanovami zamítnuta.

Univerzity a vědecké ústavy se podle Lewise nechtějí připravit o sumy peněz, které sponzorují práci lidí, kteří pak v rámci "uhlíkového managementu" radí veřejnosti, aby se v zájmu planety během dne tolik neumývala. Nebo se hradí náklady mezinárodní konference a výlety na exotické ostrovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám